Moje domowe rurki z kremem w niczym nie przypominają tamtych sprzed lat ale także są pyszne i chrupiące. Moim dzieciom najbardziej smakowały puste, do pochrupania jak kruche ciasteczka. Ja natomiast miałam sporo zabawy podczas ich przygotowywania.
W internecie krąży wiele przepisów na rurki. Ja swój mam wycięty z jakiejś starej kulinarnej gazety.
Składniki (20 rurek)
250g mąki
125g masła
125g śmietany
szczypta soli
2 łyżki cukru + cukier do obtoczenia rurek (można zastąpić ksylitolem)
krem
500ml 30% śmietanki
500g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Piekarnik rozgrzej do 190stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę włóż do miski, dodaj śmietanę, sól, 2 łyżki cukru i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię aluminiową i schłodź w lodówce przez pół godziny. Wyjmij ciasto, rozwałkuj cieniutko i pokrój w długie paski o szerokości około 2 cm. Metalowe tulejki do wypieku rurek posmaruj masłem i nawiń na nie paski ciasta tak, żeby brzegi ciasta nachodziły na siebie. Obtocz w cukrze dociskając lekko, żeby cukier przykleił się do ciasta. Ułóż na blasze i piecz około 15 minut. Ciepłe upieczone rurki zdejmij z metalowych tulejek.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniaj rurki kremem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Domowe gofry
Mini babeczki z owocami
„Na szczęście" banany w cieście francuskim