Pasty z ciecierzycy

Hummus to typowy składnik kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Jego historia sięga tysięcy lat wstecz. Humus to rodzaj przystawki, pasty przygotowanej z ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy, czosnku i soku z cytryny. Używany jest zarówno jako pasta do chlebków pita lub jako dodatek do mięs lub warzyw.
Ja pasę z ciecierzycy robię w dwóch wersjach. Albo zwykłą wyłącznie z podstawowych składników albo z dodatkiem suszonych pomidorów. Możecie dodać do niej natkę z pietruszki lub koperek wtedy pasta nabierze miłego dla oka zielonego koloru. U mojego syna w przedszkolu panie, próbują wprowadzić dziecięcy humus jako dodatek do podwieczorkowych kanapek. Niestety, jak na razie, bez powodzenia, a szkoda bo to doskonałe źródło magnezu, fosforu i żelaza.
Robienie pasty możecie zacząć od zrobienia pasty sezamowej. Należy uprażyć sezam (zeszklić go na patelni nie dopuszczając do zbrązowienia, bo pasta będzie gorzka w smaku) i następnie zmiksować na pastę z dodatkiem oleju. Ja idę trochę na skróty i miksuję uprażony sezam od razu z cieciorką.
Wersja 1
Składniki:
puszka cieciorki
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
łyżeczka soku cytryny
sól pieprz