Cytrynowo-miętowe risotto z łososiem
Niekwestionowanym królem w mojej letniej kuchni jest w tym roku risotto. Zakochaliśmy się w kremowości ziaren ryżu arborio. Niewiele składników podstawowych i kilka dodatków powoduje, że za każdym razem mamy doskonałe nowe danie.
Ta popularna potrawa pochodzi z północnych Włoch i zawsze ma w swoim składzie ryż, szalotkę, masło, wino i bulion. Co ciekawe jest to tak zwane pierwsze danie (primo piatto) podawane przed daniem głównym zamiennie z zupą i makaronem. Tak byłoby pewnie we włoskiej restauracji, na moim stole risotto było po prostu pysznym daniem obiadowym.
Tym razem przygotowałam cytrynowe risotto z dodatkiem kurkumy, mięty i wędzonego łososia.
Składniki (2 porcje)
150g ryżu arborio
1 szalotka
1l bulionu warzywnego
3 łyżki masła
100ml białego wytrawnego wina
pół łyżeczki kurkumy
3 łyżki parmezanu
2 łyżki skórki z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
150g wędzonego łososia