Tajska zupa z krewetkami
Dzisiaj przepis na jedną z najszybszych i najpyszniejszych zup jakie ostatnio jadłam. Lekko kokosową ostrą zupę z warzywami i krewetkami podałam z pszennym makaronem chińskim, ale równie dobrze będzie smakować z ryżem. Dla koneserów azjatyckich smaków nieodzownym dodatkiem do tej zupy powinna być świeża kolendra. Dla tych, którzy za nią nie przepadają polecam posypać zupę posiekaną pietruszką albo szczypiorkiem. Smak będzie nieco inny ale też doskonały.
Składniki:
300g krewetek surowych bez pancerzyków
1 łodyga trawy cytrynowej
kawałek imbiru
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
400ml mleczka kokosowego
250g świeżego groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej
kolendra lub pietruszka
cytryna