Zwykle gotuję dla całej rodziny. Czasem przygotowuję coś, co dzieci szczególnie lubią, bo my dorośli łatwiej się dostosujemy i „lubimy" wszystko. Tym razem jednak zrobiłam odstępstwo od reguły i przygotowałam deser dla dorosłych. Lekki jak piórko orzechowy mus podałam z doskonałym zimowym piernikowym likierem i gorzką czekoladą. Deser ten w bardzo prosty sposób można przerobić na wersję dla wszystkich. Wystarczy likier piernikowy zastąpić owocami lub polewą czekoladową. Likier piernikowy koniecznie przygotujcie sobie trochę wcześniej. Jest doskonały do leniwego popijania zimowym wieczorem lub jako dodatek do deserów i lodów dla dorosłych.


Składniki:
mus orzechowy
150ml aquafaby
szczypta soli
2-3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka cukru pudru
likier piernikowy
400ml mleczka skondensowanego słodzonego
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka przyprawy piernikowej
175ml whisky
200ml wódki

więcej»

 

Kochani w tym roku życzenia są bardzo przyziemne. Jaka jest rzeczywistość każdy widzi. Życzę zatem przede wszystkim zdrowia dla Was i Waszych rodzin i przyjaciół, siły dla tych, którzy właśnie walczą oraz nadziei dla tych, którzy w tym roku mają więcej pustych miejsc przy wigilijnym stole.


Życzę Wam również szybkiego powrotu do normalności z restauracjami, spotkaniami i podróżami. Życzę Wam spokojnych, optymistycznych świąt z choinką, pysznymi potrawami i bogatym Mikołajem.


Wesołych Świąt!

więcej»

Choć nie lubię kremowych ciastek, to ptysie są moją miłością. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie ich w domu to masa trudnej pracy a efekt? No cóż bywa niezadawalający. Ale .... Do odważnych świat należy więc tadam! Dzisiaj moje domowe ptysie z bitą śmietaną i malinami. Pyszne chrupiące z wierzchu i ... puste w środku Mrugnięcie I tak ma być. Następne będą eklerki.


Składniki:
100g masła
150g wody
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
3-4 jajka
krem
200ml 30% śmietanki
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
150g mascarpone
maliny

więcej»

W moim rodzinnym domu w dzień wigilii Bożego narodzenia jadło się skromne śniadanie a potem dorośli nie jedli nic aż do wieczerzy. Dla dzieci przygotowana była zupa rybna z karpia z kluskami lanymi i marchewką. Moje dzieci są już na tyle duże, że po śniadaniu nie wymagają przygotowywania dodatkowego posiłku. Czekają mniej lub bardziej cierpliwie do wieczerzy rozpoczynającej się (poza życzeniami oczywiście) zupą grzybową lub barszczem. Dla tych którzy nie gustują w żadnej z tych zup dziś mam propozycję łagodnej koperkowej zupy rybnej. Możecie do niej dodać właściwie dowolną rybę. Ja dodaję sandacza i dorsza, ale doskonała będzie również z karpiem lub łososiem.


Składniki:
750g ryby bez skóry i ości
2 marchewki
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
kawałek pora
1 ząbek czosnku
1 szalotka
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka masła
1l bulionu warzywnego lub rybnego
1 pęczek koperku
sól pieprz

więcej»

Od paru lat bycie wegetarianinem staje się coraz bardziej popularne. Dla wielu to już nie tylko jedzenie ale raczej sposób życia według którego wybierają produkty, ubrania czy kosmetyki. W mojej rodzinie przejście na całkowity wegetarianizm byłoby bardzo trudne, ale i my w ostatnich latach jemy coraz mniej mięsa. Zastępujemy je roślinami strączkowymi, produktami sojowymi. Na szczęście duża ilość warzyw i owoców nie jest problemem, bo zawsze jedliśmy ich sporo. Dziś proponuję typowy vege obiad - duża ilość warzyw, kasza, falafel podkręcone czosnkowo jogurtowym sosem – kolorowo, smakowicie, lekko i zdrowo.


Składniki (3 porcje)
falafel
300g suchej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
olej do smażenia

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony