Na świątecznym stole – łazanki z kapustą i grzybami
Tradycyjnie polska wigilia jest postna. Na stole gości 12 potraw z ryb, grzybów, warzyw i kapusty. W moim domu każdy czeka na inną ukochaną potrawę wigilijną: mój mąż i córka zdecydowanie na śledzia i sałatkę jarzynową, syn na smażoną rybę a ja na pierogi z kapustą i grzybami i karpia w galarecie.
Jedną z tradycyjnych potraw w wielu polskich domów są łazanki z kapustą i grzybami. Najsmaczniejszy farsz otrzymacie rzecz jasna ze szlachetnymi borowikami. Ja czasami łączę leśne grzyby z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, które ładnie wyglądają między kluseczkami. Jest to zdecydowanie potrawa wigilijna, choć czasem, kiedy dzieci mnie poproszą robię wyjątek i szykuję ją poza świętami.
Składniki:
500g kiszonej kapusty
1 cebula
60g grzybów suszonych
6-7 pieczarek
łyżka kminku
2 liście laurowe
2 łyżki masła
300g łazanek
sól, pieprz