Tarta cytrynowa
Lekka i prosta w zrobieniu. Przepięknie prezentuje się przystrojona sezonowymi owocami. Kwaskowy posmak masy cytrynowej tarty pięknie kontrastuje ze słodyczą owoców oraz kruchego ciasta.
Lekka i prosta w zrobieniu. Przepięknie prezentuje się przystrojona sezonowymi owocami. Kwaskowy posmak masy cytrynowej tarty pięknie kontrastuje ze słodyczą owoców oraz kruchego ciasta.
Jakiś czas temu doceniłam zdrowotne i smakowe właściwości awokado. Zaskoczeniem była dla mnie wiadomość, że jest ono owocem a nie warzywem. Słyszałam, że mówi się o nim „gruszka aligatora”. Spotkałam się w sklepach z dwiema odmianami awokado. Jedną ciemnozieloną gładką i drugą o skórce ciemnobrązowej. Miąższ w obu odmianach w smaku jest w zasadzie taki sam. Podobno ta brązowa szybciej dojrzewa.
Ostatnia część „trylogii” Katarzyny Michalak o przyjaciółkach „Sklepik z niespodzianką. Lidka” nie zawiodła mnie. W porównaniu z dramatycznymi wydarzeniami z części drugiej, których wydawało mi się był nadmiar, ta książka wróciła na zwykłe tory.
Jesień to czas cudownych zbiorów. Papryki cukinie, bakłażany, patisony. Wszystko świeże, kolorowe, jędrne, aż chce się jeść. Moimi ulubionymi warzywami do przeróbek są cukinie. Zawsze robiłam faszerowane długie łódeczki, ale niedawno na targu pani sprzedająca dary ogrodu poleciła mi do faszerowania cukinie okrągłe.
Kilka miesięcy temu kupiłam mojej córce silikonowe foremki do robienia lizaków z czekolady. Myślałam, że się wkręci i będzie chciała robić sama. Teraz lizaki robię głównie ja. Moje dzieci ograniczają się wyłącznie do jedzenia.