Parę tygodni temu wybraliśmy się z synem do Dyniowej Farmy pod Warszawą. Było pięknie: słoneczna pogoda dopisała, piękne dynie w ogromnych ilościach, odmianach i kolorach zapraszały do oglądania, fotografowania i kupowania. Słowem było pięknie. Wróciliśmy trzymając w objęciach kilka kolorowych dyń, które zdobiły nasz balkon. Zapas dyń systematycznie uszczuplam przygotowując zupy, sałatki, babeczki. Nie mogło też oczywiście zabraknąć mojego ukochanego risotto przygotowanego właśnie z dynią. Kolor risotta podkręciłam nieco kurkumą, więc na talerzu mieliśmy prawdziwie jesienne danie.
Składniki (4 porcje)
200g ryżu arborio
1 spora cebula
2 zÄ…bki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
1,5kg dyni (przed obraniem)
1l bulionu warzywnego
200ml białego wytrawnego wina
3 duże łyżki masła
3 łyżki parmezanu
3 łyżki płatków migdałów