Moja mama zawsze mówiła, że w niedzielę po obiedzie deser powinien być. I rzeczywiście na niedzielny deser zawsze było coś słodkiego. Ja też staram się podtrzymać tę tradycję, tym bardziej, że mam w domu kilku chętnych łasuchów.


Dziś propozycja dla zapracowanych mam i ich małych domowych łakomczuchów: pięknie pachnące błyskawiczne serowe ciasteczka z jabłkowym nadzieniem. Uwaga! ostrzegam są uzależniające Mrugnięcie. Jeśli macie w domu trochę starsze dzieci mogą te ciastka przygotować same. Jedyna trudność to gorący piekarnik, z resztą świetnie sobie poradzą.


Składniki (15 ciasteczek):
160g mąki
125g twaróg biały
120g masła
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
cukier puder lub lukier do dekoracji

więcej»

Znowu meteorolodzy straszą zimą i zapowiadają, że marzec będzie zimniejszy niż zwykle. Chyba tradycją stanie się teraz ciepłe Boże narodzenie i zimowa Wielkanoc. Nie wiem jeszcze czy mi się to podoba, ale nic na to poradzić nie mogę.


Dziś proponuję zupę na rozgrzewkę. Ochrzciliśmy ją zupą azjatycką. Jest kremowa, lekko ostra, trochę orientalna bo zrobiona z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru. Dodatek kaszy i kurczaka sprawia, że jest doskonała na jednogarnkowy obiad.


Składniki (4 porcje)
0,5kg udek z kurczaka
1 pietruszka
2 marchewki
300g kukurydzy z puszki
400ml mleczka kokosowego
1 łyżka masła
pół łyżeczki proszku curry
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2cm imbiru
pół papryczki chili
100g kaszy bulgur
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz

więcej»
23Lut2018

Malabi to izraelski deser trochę podobny do naszego budyniu. Słodki i kremowy robiony jest najczęściej z dodatkiem wody różanej lub kwiatów pomarańczy. Nie używam wody różanej ze względu na jej smak a przede wszystkim zapach, dlatego zrobiłam swoją wersję deseru malabi z wodą z kwiatów pomarańczy.


Na Wschodzie deser ten serwuje się z orzechami. Ja zrobiłam do niego piankę z mango a ozdobiłam owocami. Muszę powiedzieć, że ta wersja jest naprawdę smaczna i prezentuje się bardzo efektownie. Jeśli nie przeszkadza Wam zapach wody różanej zróbcie wersję oryginalną z orzechami. Chociażby po to, żeby mieć na jego temat własne zdanie.


Składniki (4 porcje)
400ml mleka ryżowo-kokosowego
200ml 30% śmietanki
2 łyżki cukru pudru
50g mąki ryżowej
1 łyżeczka wody pomarańczowej
1 mango
1 spora łyżeczka żelatyny
owoce do dekoracji

więcej»

Oprócz smaku i zapachu niezwykle ważną sprawą zachęcającą do sięgnięcia po sztućce jest wygląd potrawy. Kontrastowe zestawienia nasyconych pięknych barw, ciekawie ułożone składniki i aromat unoszący się nad talerzem dodatkowo pobudzają apetyt. Każda gospodyni i mama wie, że aranżacja na talerzu może spowodować, że niejadek skusi się na pierwszy kęs i może nawet nie zauważy, że zjadł całą porcję. Przecież dlatego układamy kwiatki z owoców, wagoniki z kawałków warzyw i malujemy uśmiechnięte keczupowe buźki na kanapkach.


A my dorośli również chętniej sięgamy po ładnie podane danie niż po bezkształtny i burą potrawę. Oczywiście nie zawsze mamy czas i siły na przygotowywanie arcydzieła na talerzu, ale zawsze plasterek pomidora z listkiem bazylii, jajecznica z szczypiorkiem czy twarożek z rzodkiewką wyglądają bardziej zachęcająco niż bez tych dodatków.


Dziś propozycja dania które nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda. Żółty omlet, soczyście zielony szpinak i ogniste buraki zachęcają do jedzenia. Ja bardzo lubię takie zestawienia. A Wy?


Składniki
omlet
3 jajka
garść szpinaku
100ml mleka
łyżka masła
sól pieprz

więcej»

Czasami każdy człowiek może mieć zły dzień. Dorosły człowiek sam znajdzie sobie odpowiednie wyjście z sytuacji. Kiedy jednak do domu przychodzi młody człowiek z nosem na kwintę, trzeba mu pomóc. Mojego syna w przypadku niezbyt ciężkich sytuacji kryzysowych łatwo pocieszyć ulubionymi daniami. Humor poprawiają mu naleśniki, placuszki albo donaty. Z każdym zjedzonym placuszkiem mina staje się coraz bardziej pogodna i okazuje się, że świat wcale nie jest taki ponury, jak się na początku wydawało. Potem potrzeba jeszcze spokojnej rozmowy i znowu można stawić czoła rzeczywistości.


Dziś przepis na pancakes poprawiające humor. Z gęstym czekoladowym sosem i soczystym granatem są doskonałe również wtedy, kiedy humor mamy całkiem niezły. Zawsze przecież może być jeszcze lepiej.


Składniki:
250g mleka roślinnego
250g mąki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
polewa czekoladowa, syrop klonowy lub waniliowy serek
granat

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony