Dziś proponuję zupę na rozgrzewkę. Ochrzciliśmy ją zupą azjatycką. Jest kremowa, lekko ostra, trochę orientalna bo zrobiona z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru. Dodatek kaszy i kurczaka sprawia, że jest doskonała na jednogarnkowy obiad.
Składniki (4 porcje)
0,5kg udek z kurczaka
1 pietruszka
2 marchewki
300g kukurydzy z puszki
400ml mleczka kokosowego
1 łyżka masła
pół łyżeczki proszku curry
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2cm imbiru
pół papryczki chili
100g kaszy bulgur
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Kaszę bulgur ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Czosnek, cebulę, imbir i papryczkę chili posiekaj i zeszklij na maśle. Nie zrumieniaj. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki Dodaj do cebuli i smaż jeszcze chwilę. Przełóż warzywa do garnka, dodaj udka z kurczaka, dolej wody tyle, żeby przykryć zawartość i gotuj aż mięso będzie miękkie. Wyjmij ugotowane udka kurczaka. Do zupy dodaj kukurydzę z puszki, mleczko kokosowe i curry. Dopraw solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze parę minut. Zmiksuj dokładnie. Jeśli trzeba przecedź przez gęste sitko, żeby pozbyć się łusek z kukurydzy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej nieco bulionu. Udka z kurczaka obierz ze skóry, kości i porwij na mniejsze kawałki. Nałóż zupę na talerz. Dodaj kaszę bulgur i kawałki kurczaka. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Smacznego!
Spróbuj także
Wiosenny szpinakowo-czosnkowy krem
Zupa pomidorowa z kapustą
Zupa krem z buraków