Wielu z nas śniadanie nieodmiennie kojarzy się z łykiem aromatycznej gorącej kawy i z odkrytymi na nowo płatkami owsianymi. Przedszkolny koszmar w postaci gęstej kleistej owsianki na mleku odszedł już chyba w zapomnienie a śniadaniowe owsianki zupełnie tego koszmaru nie przypominają. Owocowe, waniliowe, czekoladowe owsianki zaparzane tylko z przeróżnymi orzechowymi dodatkami wyglądają pięknie i tak też smakują. Dla tych którym płatki owsiane ciągle źle się kojarzą polecam zmiksować płatki z dodatkami. Zrobicie pudding, który kojarzy się już tylko przyjemnie. A śniadanie będzie i pożywne i ładne.
Dziś połączyłam śniadaniowe smaki. Przygotowałam borówkową owsiankę z dodatkiem owoców i kawowej domowej granoli. Było pysznie. Oby więcej takich poranków.
Składniki:
granola:
2 łyżki cukru
100g płatków owsianych
1 espresso
garść ziemnych orzeszków
owsianka:
100g płatków owsianych
100g borówek
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
100ml mleka
Na patelni z grubym dnem rozpuść cukier z kawą. Jak się zagotuje dodaj płatki owsiane i posiekane orzechy ziemne. Smaż mieszając aż cały płyn wyparuje. Przełóż płatki na pergamin.
Płatki zalej gorącym mlekiem i zostaw na 15 minut. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki owsianki i przełóż do miseczki. Udekoruj granolą i owocami. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także: