Ostatnie komentarze
16Mar2022
godz. - 18:22

Moja grecka baklava

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Od kilku lat jestem zakochana we wschodnich słodyczach. Wiem, że są maksymalnie słodkie, mogę je jeść mimo rozsądku bijącego na alarm. No cóż każdy ma swoją słabość. Ja oprócz czekolady uwielbiam baklavę i rachatłukum (czyli tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i galaretowatej konsystencji z dodatkiem wiórków kokosowych albo orzechów podawany w postaci kostek otoczonych cukrem pudrem). Baklavy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Uwielbiam jej warstwowość i klejącą słodycz. Najbardziej lubię pistacjową .... Rozmarzyłam się wspominając wakacje w Turcji gdzie baklavy w różnych smakach i kształtach były dostępne w ilościach przemysłowych.

 

Parę dni temu postanowiłam przygotować baklavę we własnej kuchni (według przepisu mistrza Pawła Małeckiego z kulinarnej strony Lidla). Wyszła naprawdę pyszna i wbrew pozorom wcale nie taka trudna. Polecam wszystkim wielbicielom wschodnich słodyczy Uśmiech

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

60 g rozpuszczonego masła

200 ml wody

150 g cukru

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu

150 g migdałów i orzechów nerkowca posiekanych w drobną kostkę

100 g wyłuskanych pistacji (50 g do ciasta + 50 g do dekoracji) posiekanych w drobną kostkę

1 łyżka mąki

 

Przygotuj syrop. Do garnka z wodą dodaj cukier, sok z cytryny i miód. Na małym ogniu podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Syrop gotuj przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 180stC z termoobiegiem.

Blaszkę na ciasto (26x18 cm) posmaruj rozpuszczonym masłem. Ciasto francuskie podziel na 3 równe części. Każdą część delikatnie oprósz mąką i rozwałkowuj do wielkości blaszki. Pierwszy płat ciasta włóż do formy i posmaruj rozpuszczonym masłem. Wymieszaj orzechy nerkowca, migdały oraz 50 g pistacji i podziel na dwie równe części. Połowę wysyp na ciasto w blaszce. Przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego, posmaruj masłem i posyp orzechami. Nałóż ostatni płat ciasta i dociśnij brzegi ciasta. Ostrym nożem pokrój ciasto (aż do dna formy), tak aby powstały kwadraty.

Wierzch ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem. Piecz przez około 40 minut (do momentu, aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru). Pod koniec pieczenia posypujemy baklavę pistacjami. Po wyjęciu z pieca polej wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Smacznego!

 

Spróbuj także:

Moje malabi z owocami

Basbousa obłędnie pyszne ciasto ze Wschodu

Czekoladowa pascha

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony