Kiedy moja mama nastawiała się na pieczenie ciast z jakiejś szczególnie ważnej okazji zwykle coś się nie udawało. Kiedy robiła ciasto przy okazji, na niedzielny deser, wychodziło doskonałe. Ze mną niestety jest podobnie. Zwykle świąteczne wypieki są dalekie od ideału, za to codzienne ciasta smakują i wyglądają obłędnie. Czy ktoś może rozwiązać tę tajemnicę?


Tym razem przygotowane w 15 minut ciasto było tak pyszne, że żałowałam, że przygotowałam tylko małą blaszkę owsianego ciasta z owocami. Następnym razem nie popełnię tego błędu. Nawet składniki do tego wypieku były zmienione. Nie miałam wystarczającej ilości mąki, więc zmieliłam niezbyt dokładnie płatki owsiane i wykorzystałam resztki owoców z lodówki. Powstało ciasto zero waste Mrugnięcie


Składniki:
ciasto
180g mąki
110g płatków owsianych
150g masła
150g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki posiekanych migdałów
nadzienie
2 jabłka
150g różnych owoców (maliny, borówki porzeczki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

więcej»

Awokado do tej pory wykorzystywałam do sałatek i past, czyli dań podawanych na zimno. Brak pomysłu na szybki obiad zaowocował powstaniem nowego zadziwiająco pysznego dania. Przygotowałam pastę z awokado i sera feta, którą potraktowałam jak pesto i wymieszałam z makaronem. Dodałam również niesolone pistacje, czarne oliwki i różnokolorowe małe pomidorki. Całość była tak smakowita, że tylko rozsądek nie pozwolił mi zjeść drugiej porcji. Danie ma niestety wadę. Nie można jej odgrzać, ale za to szybko można przygotować kolejną porcję.


Składniki (2 porcje)
150g makaronu
1 duże awokado
1 mały ząbek czosnku
50g sera feta
3-4 łyżki wody z gotowania makaronu
czarne oliwki
kolorowe pomidorki
niesolone pistacje
kilka listków bazylii
sól, pieprz

więcej»

Dania z kaczki traktowane są u nas jako wykwintne propozycje podawane na uroczystych spotkaniach. Kaczka pieczona w pomarańczach, flambirowane piersi z kaczki czy udka kacze z jabłkami to dania pyszne, ale wymagające wiedzy, umiejętności przez co przygotowywane przez niewielu domowych kucharzy. Dziś chciałabym zaproponować danie, dzięki któremu mięso z kaczki może być składnikiem codziennego dania przygotowanego przez każdego. Gulasz z kaczki najlepiej przygotować z ciemnego kaczego mięsa. Ja preferuję soczyste mięso z uda kaczki i resztki mięsa, które zostają po wykrojeniu udek i piersi. Niezwykłym dodatkiem do tego zwykłego dania jest owoc granatu i niesolone pistacje, które pięknie wyglądają i zaskakująco dobrze smakują z duszonym mięsem.


Składniki:
500g mięsa z kaczki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
papryczka chili
kawałek imbiru
150ml białego wina
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki mleczka kokosowego (gęstej części)
2 łyżki oleju
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka skórki z cytryny
owoc granatu
niesolone pistacje
sól, pieprz

więcej»

W tym tygodniu nauczyciele moich dzieci zdecydowanie przeszli samych siebie. Od poniedziałku do piątku biegałam od jednego biurka do drugiego pomagając, tłumacząc i ucząc. Mam nadzieję, że od poniedziałku sytuacja nieco się zmieni i uczyć znowu będą nauczyciele. W weekend postanowiłam robić nic. Żadnych tabliczek mnożenia, ortografii, prac plastycznych i słówek z angielskiego.


Relaksowałam się w kuchni przygotowując kolorowy i smaczny deser dla mojej rodziny. Łaciate, waniliowo-czekoladowe babeczki z owocami i białą czekoladą mnie uspokoiły a rodzinie zapewniły słodki podwieczorek. Lubię gotować i piec szczególnie, kiedy nie muszę tego robić. Moje dzieci lubią wszystkie owoce. Nie muszę więc przemycać witaminowych dodatków w tajemnicy, ale i tak w polewie z białej czekolady ukryłam borówki. Tak po prostu, żeby było zaskakująco.


Składniki (6 babeczek)
150g mąki
75g brązowego cukru
60ml oleju
180ml mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka kakao
100g białej czekolady
borówki porzeczki do dekoracji

więcej»


Mój barszcz przygotowuję z pieczonych buraków. Ma niepowtarzalny smak i piękny kolor. Przyznaję, ze co roku mam lekki stres przygotowując to danie. Tak jak wszyscy chcę, żeby potrawy na świątecznym stole były nie tylko smaczne ale i pięknie wyglądały. Zdarzyło mi się parę razy, że przygotowując codzienny barszcz mimo starań nie udało mi się uzyskać pięknego intensywnego koloru. Od tego czasu zawsze mam w zapasie mały słoiczek koncentratu z buraków, żeby w razie buraczanej porażki móc „dokolorować" barszcz.


Składniki:
1kg buraków
2l bulionu warzywnego
6 jajek
kawałek chrzanu w korzeniu
1kg dobrej kiełbasy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony