Babeczki lubią wszyscy i dzieci i dorośli. Są świetne jako poobiedni deser, jako słodki dodatek na przyjęcie. Można je przygotować z owocami, czekoladą, kremem, orzechami – słowem wszystkim co macie akurat pod ręką. Grudzień to czas cynamonu, goździków, anyżu, dlatego w tym czasie proponuję dodać do babeczek przyprawy piernikowej. Otrzymacie domowo pachnący szybki deser przypominający magię świąt i rodzinną atmosferę.


Ja przygotowałam swoje babeczki w silikonowych foremkach z „kominkiem". Wypełniłam je cytrynowym kremem i udekorowałam cząstkami granatu. Dzięki tym dodatkom deser był odświeżający, lekki a granat zrównoważył czekoladową słodycz babeczek.


Składniki (12 babeczek)
babeczki
300g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
150g masła
170ml mleka
160g brązowego cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej

więcej»

Dziś propozycja która doskonale sprawdzi się zarówno jako danie na kolację wigilijną czy eleganckie przyjęcie sylwestrowe. Ta dwuczęściowa sałatka będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Część z łososiem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym i papryczką chili jest chrupiąca, odświeżająca i lekko kwaskowa a druga część z burakami i awokado - przyjemnie kremowa i słodka. Obie części doskonale się uzupełniają i tworzą smakowitą całość.


Składniki
część z łososiem
200g łososia wędzonego
pół jabłka
2 ogórki konserwowe
pół papryczki chili
3 łyżki szczypiorku
skórka i sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
sól, pieprz
cześć z burakami
2 upieczone buraki
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
pół awokado
sól, pieprz

więcej»

Tak to co roku bywa, że przed świętami w sposób szczególny otwierają się ludzkie serca. Jesteśmy dla siebie milsi, częściej się uśmiechamy, jesteśmy skłonni dzielić się dobrami z innymi, którzy tego potrzebują.


I na tym polega magia świąt. Są wyjątkowe, rodzinne, czasem bardziej nostalgiczne i pełen zadumy a czasem szalone, pełne radości i szelestu papieru przy rozpakowywaniu wyczekiwanych prezentów. Pachną piernikami i choinką, migocą lampkami, smakują grzybami i sernikiem.


W tym roku życzę sobie i Wam, żeby magia świąt została z nami przez cały rok, żeby świat wokół nas był bardziej przyjazny, żebyśmy byli zdrowi, szczęśliwi, mieli czas i środki na realizację marzeń. Troski i niepowodzenia niech omijają nas szerokim łukiem.

 

Wesołych Świąt

 

więcej»

W moim domu są takie potrawy, które wzbudzają w dzieciach szczególny entuzjazm. Są nimi placki, naleśniki, klopsiki i kotlety. Czasem to wykorzystuję przygotowując te dania, ale przemycając w nich niezbyt lubiane składniki. Na pytanie, co na obiad, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że kotlety mielone, nie wdając się w szczegóły, co do nich dodałam.


Tym razem właśnie kotlety były na obiad. Po cichu mogę powiedzieć, że z tuńczykiem i ciecierzycą. Ta część spisku nie została wykryta. Szpinaku nie dało się ukryć, bo zdemaskował mnie kolor dania. Mimo to obiad zniknął, bez grymaszenia, do ostatniego okruszka, bo kotlety udały się naprawdę znakomicie.


Składniki:
200g tuńczyka w sosie własnym
250g szpinaku
400g ciecierzycy z puszki
2 ząbki czosnku
pół cebuli
pół papryczki chili
2 łyżeczki masła
2 łyżki sezamu
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
sól pieprz
bułka tarta i olej do smażenia

więcej»

Prawdziwa mocna przyprawa piernikowa powinna składać się z anyżu, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, goździków i ziela angielskiego. Mocno utarte w moździerzu nadają wypiekom i zimowym napojom ciepłego świątecznego aromatu i smaku. Bez przyprawy piernikowej nie wyobrażam sobie bożonarodzeniowych ciast i chrupiących aromatycznych ciasteczek, które część z nas wiesza na choince.


Dziś z dodatkiem tej korzennej przyprawy przygotowałam świąteczny piernik. Przepis na to fantastyczne ciasto znalazłam na blogu www.cynamonowypyl.blox.pl. Zaintrygował mnie ze względu na łatwość przygotowania, a ja bardzo lubię proste i efektowne wypieki. Ciekawym dodatkiem do tego piernika są powidła śliwkowe. Tym razem nie jako masa do przełożenia ciasta ale jako jego składnik. Dzięki powidłom ciasto jest wilgotne i ma niepowtarzalny bajeczny smak.


Składniki (25cm keksówka)
300g mąki
50g cukru pudru
łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżeczki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżki płynnego miodu
220 ml mleka
170g powideł śliwkowych
100g roztopionego masła
2 duże jajka
50g rodzynek
150g gorzkiej czekolady

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony