Migdałowe ciasto w winogronami
Dopóki na straganach nie pojawią się świeże sezonowe owoce, trzeba korzystać z tego co jest. Moje dzieci najchętniej jedzą teraz mandarynki, winogrona i jabłka. Tych owoców nigdy nie brakuje w mojej kuchni. Kupuję też regularnie borówki amerykańskie ale na razie z racji ich ceny wyłącznie do bezpośredniego zjedzenia a nie do wypieków. Na to przyjdzie czas za parę miesięcy. Dziś proponuję migdałowo owsiane ciasto z całą masą ciemnych winogron. Żeby było jeszcze bardziej smakowite dodałam do kruszonki orzechy nerkowca. Przygotujcie sami to proste i pyszne ciasto. Poprawi humor każdemu komu doskwiera koronawirusowa kwarantanna.
Składniki (blaszka 20cm na 20cm):
ciasto
130g mąki
60g mielonych migdałów
100g płatków owsianych
150g masła
130g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
nadzienie
300g ciemnych winogron
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu