Dziś propozycja dania uniwersalnego. Ziołowy omlet możecie podać na kolację lub szybki obiad. Jest tak prosty i szybki w przygotowaniu, że można go podać nawet na codzienne śniadanie. Jeśli zrobicie go na duże patelni, także żeby omlet był cieniutki to zwinięty i pokrojony może być doskonała imprezową przekąską. Do omleta dodajcie Wasze ulubione świeże zioła. Ja dodałam klasyczne: szczypiorek, pietruszkę i koperek. W sezonie letnim, kiedy ogródki ziołowe pięknie się rozrastają dodajcie bazylię, oregano, szałwię lub miętę. Za każdym razem otrzymacie inne smakowite danie.
Składniki (1 porcja)
2 jajka
50ml 30% śmietanki
1 łyżka parmezanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki drobno pokrojonej szynki
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz
Jajka lekko podbij, dodaj śmietankę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj zioła, szynkę i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Wylej masę jajeczną i smaż na niedużym ogniu z jednej strony aż jajka się zetną. Podawaj od razu z ulubionymi warzywami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Wakacyjny gryczany omlet
Kaiserschmarrn - zimowe odkrycie mojego syna
Omlet z cukinią i pomidorową salsą