Popękane czekoladowe ciasteczka
Do tej pory z zazdrością patrzyłam na efektowne popękane ciasteczka prezentowane na zdjęciach zamieszczanych na FB i Instagramie. Ciągle jednak było mi z nimi nie po drodze. W końcu dręczona przez mojego syna postanowiłam się przełamać i upiekłam dwie blachy tych słodkości. Proces przygotowania i pieczenia okazał się niezwykle łatwy choć czas oczekiwania na gotowe ciasteczka mocno nadwyrężył cierpliwość mojego młodszego dziecka. Dobrze, że chociaż ich ilość przygotowana z jednej porcji ciasta udobruchała łakomczucha. Pamiętajcie, żeby dobrze schłodzić kulki ciasta. Ciasteczka wyjdą wtedy pięknie popękane. Jeśli jeszcze nie robiliście tych pięknych i pysznych ciastek to do dzieła – naprawdę warto!
Składniki:
350g mąki
150g masła
2 jajka
200-250g cukru pudru
100g kropelek z gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka soku z cytryny