Uwielbiam zupy rybne. Właściwie jest mi wszystko jedno czy jest ognista paprykowa i ostra jak piekło czy łagodna z koperkiem. Od zawsze jednak przy gotowaniu rybnej zupy słyszałam o legendarnej zupie rybnej o nazwie ucha, którą kiedyś w „zamierzchłych czasach ktoś tam jadł". Nie udało mi się do tej pory nigdzie spróbować oryginalnego dania, więc poszperałam w internetach i znalazłam kilka przepisów na tę zupę. Pokładałam je w jeden i przygotowałam swoją wersję rosyjskiej zupy ucha. Zupa ucha to po prostu zawiesista bogata zupa pełna białego mięsa słodkowodnych ryb oraz warzyw. Jej nazwa pochodzi od starorosyjskiego określenia jucha, oznaczającego wywar. Serwuje się ją z plasterkiem cytryny oraz z koperkiem lub pietruszką. Podobno do zupy tej dodaje się tradycyjnie kieliszek wódki. Ja tego nie zrobiłam, ale zupa i tak wyszła naprawdę smaczna.
Składniki:
wywar:
Kawałki ryb, głowy, płetwy, ogony, pancerzyki krewetek
2 listki laurowe,
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 cebula
zupa
500g filetów z białej ryby bez skóry (u mnie sandacz i dorsz)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
5 sporych ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryczki chili
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
Przygotuj wywar rybny. Cebulę obierz, przekrój na pół i opar nad płomieniem albo na patelni aż będzie mocno brązowa. Wszystkie składniki wywaru umieść w garnku, dodaj litr wody i gotuj około 1,5 godziny. Wywar odcedź.
Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekaj drobno. Na patelni roztop masło i podsmaż cebulę czosnek i papryczkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj wywar rybny. Dodaj do niego warzywa z patelni i ziemniaki. Gotuj 15 minut. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy i gotuj 10 minut. Rybę pokrój w grubą kostkę i dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Spróbuj także:
Zupa z wędzoną rybą
Koperkowa zupa rybna
Wypasiona zupa rybna