Malinowy deser z tapioki z porzeczkową galaretką
Według mojego syna zrobiłam dziewczyński deser. Różowa malinowa tapioka przykryta czerwoną galaretką z czerwonej porzeczki początkowo była trudna do zaakceptowania. Ponieważ mimo koloru to wciąż ukochana tapioka, syn dał się przekonać i spróbował. Potem było już tylko lepiej. Ostatecznie różowy dziewczyński deser został zaakceptowany i zjedzony do ostatniej łyżeczki.
Tapioka podobnie jak nasiona chia dają duże możliwości. Są pyszne w podstawowej waniliowej wersji. Można również dodać do nich czekoladę lub dowolne owoce – zmiksowane i w kawałkach – za każdym razem otrzymując nowe ciekawe i pyszne danie. Dziś proponuję dodać do tapioki mus z malin. Pycha!
Składniki (4 porcje)
budyń
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
galaretka
150g porzeczek
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny