Mięsna zupa serowa ze szparagami
Dziś propozycja jednogarnkowego dania, sycącego, pysznego, które zadowoli najbardziej wybredne gusta. Przygotowuję ją albo kiedy mam ochotę na coś ciepłego w długie jesienne popołudnia albo kiedy zwyczajnie nie chce mi się przygotowywać drugiego dania. Po takim daniu po prostu nie jest konieczne. Jest to również danie doskonałe na biwak. Wystarczy jeden turystyczny palnik, jeden większy garnek no i składniki. Mało brudzenia to mało zmywania. A to miła odmiana podczas gotowania w prowizorycznych warunkach.
Składniki:
500g mielonego mięsa
1 por
3 serki topione
1l bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy
2 pęczki szparagów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka mleczka kokosowego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku