Moje sajgonki
Dziś chciałabym Wam zaproponować danie z kuchni chińskiej w moim wydaniu. Kiedy korzystałam po raz pierwszy z ryżowych placków do sajgonek byłam zaskoczona jego elastycznością połączoną z wytrzymałością. Wydawało mi się, że zawijanie spring rollsów będzie trudne a ciasto tak delikatne, że będzie rwało się przy napełnianiu. Z ulgą stwierdziłam jednak, że jest bardzo łatwe w obróbce.
Farsz do sajgonek możecie przygotować według własnego uznania i smaku. Warzywne, mięsne, rybne – wszystkie będą z pewnością pyszne. Ja połączyłam warzywa z paluszkami krabowymi. Były pyszne. Pamiętajcie, że warzywa muszą być lekko zblanszowane na patelni. Bardzo miękkie zepsują efekt dania.
Składniki:
placki ryżowe
pół średniej wielkości cukinii
pół czerwonej papryki
marchewka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
200g paluszków krabowych
sok z jednej cytryny
łyżka miodu
garść posiekanego szczypiorku
sos sojowy, pieprz
olej do smażenia