Ciekawa jestem, jak robicie zakupy. Czy raz w tygodniu ładujecie bagażnik samochodu zakupami na cały tydzień, czy może codziennie robicie nieduże zakupy w osiedlowym sklepiku. Ja łączę obie możliwości. Duże zakupy robię raz w tygodniu. Pieczywo kupuję w nowo otwartej piekarni, w której jest tyle rodzajów pieczywa, że zanim wypróbuję wszystkie minie jeszcze dużo czasu. Od wiosny do jesieni świeże warzywa i owoce kupuję na bazarku.
Mam jednak żelazny repertuar produktów, które staram się kupić co tydzień i zawsze mieć w lodówce. Poza dużą ilością warzyw, owoców i kaszy należy do nich schłodzone ciasto francuskie. Lubię mieć je pod ręką ponieważ daje nieograniczone możliwości przygotowania zarówno dań obiadowych typu tarta, czy pizza, kolacyjnych kiełbaski zawinięte w ciasto jak i przeróżnych deserów.
Ponieważ za oknem szaro i smutno pomyślałam, że będzie miło jeśli na talerzu będzie słodko i kolorowo. Przygotowałam więc proste gniazdka z ciasta francuskiego z budyniem i kolorowymi owocami. Użyjcie owoców, które najbardziej lubicie i stwórzcie swój własny piękny deser.
Składniki (8 ciastek):
1 paczka schłodzonego ciasta Francuskiego
300ml mleka
2 łyżki ksylitolu
1 jajko
1 łyżka brązowego cukru
1 budyń waniliowy
owoce
Rozgrzej piekarnik do 190stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie pokrój na 16 kwadratów. W połowie z nich wykrój okrągłe otwory. Pełne kwadraty umieść na blasze zachowując odstępy. Posmaruj rozmąconym jakiem i nałóż na nie kwadraty z dziurkami. Wierzch również posmaruj jajkiem i posyp brązowym cukrem. Piecz 12-15 minut i zostaw do ostudzenia.
Budyń ugotuj w mniejszej ilości mleka (ja użyłam 300ml i posłodziłam ksylitolem). Dołki w upieczonym cieście francuskim wypełnij lekko przestudzonym budyniem i udekoruj owocami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Mini babeczki z owocami
Błyskawiczne mini sakiewki z owocami
Truskawkowy bałagan