Zupa gulaszowa – fantastyczne danie jednogarnkowe
Moja babcia mawiała, że robota głupiego lubi. Niestety jestem jedną z tych osób. Nie umiem leniuchować. Zawsze znajdę sobie coś do zrobienia. Czasem po umyciu wszystkich okien i sprzątnięciu reszty mieszkania wymyślam, że wieczorem zrobię jeszcze gołąbki na następny dzień.
Nie oznacza to jednak, że nie doceniam treściwych „eintopf'ów", czyli jednogarnkowych sycących i pysznych dań z mięsnymi dodatkami, które wystarczają za cały obiad. Świetnie wpisuje się w to zupa gulaszowa. Możecie zrobić ją z mięsa, które lubicie najbardziej: wołowina, wieprzowina pasują tu doskonale. Wydaje mi się, że jedynym mięsem, którego nie użyłabym tu to mięso z kurczaka, ale może się mylę? Ostatnio zaeksperymentowałam i zrobiłam zupę gulaszową z mięsa z udźca z indyka. Wyszła naprawdę pyszna i gotowała się zdecydowanie krócej niż ta zrobiona z wołowiny lub wieprzowiny.
Składniki (2 porcje)
500g mięsa z udźca indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
pół papryki
5 ziemniaków
5 gałązek rozmarynu
2 łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki mąki
4 liście laurowe
4 ziarenka jałowca
olej
sól pieprz