Kiedy chcemy, zjeść coś nieskomplikowanego często robimy kanapkę. Kiedy robimy szybką kolację – kanapka, na śniadanie podczas pośpiesznego poranka – kanapka. W rezultacie myśl o kanapce zwyczajnie odbiera nam apetyt. W niektórych przypadkach może nie jest to takie złe, ale czasem jednak coś zjeść trzeba. Dzisiaj chciałaby Wam zaproponować kanapkę ale w nieco innym wydaniu. Zamiast tradycyjnych warzyw – truskawkowa salsa, zamiast plastra szynki - grillowany na złoto ser Halloumi, jedno tylko zostaje w kanapce niezmienne – świeże i pachnące pieczywo.
Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub kombinacji mleka owczego z kozim i krowim. Ser jest półtwardy i tak elastyczny, że doskonale nadaje się do smażenia i grillowania, chociaż doskonały jest również świeży.
Składniki (2 porcje)
2 świeże ulubione bułeczki
2 duże liście sałaty
4 plastry sera Halloumi
2 łyżeczki masła
salsa:
8 truskawek
pół papryczki chili
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
¼ czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanych migdałów bez skórki
łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu balsamicznego
Zacznij od przygotowania salsy. Truskawki oczyść, usuń szypułki i pokrój w kostkę. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekaj. Wymieszaj truskawki z cebulą, papryczką chili, miętą i migdałami. Dopraw sokiem z cytryny i miodem. Odstaw do lodówki na pół godziny. Plastry Halloumi opiekaj z dwóch stron na grillu na złoto-brązowy kolor. Świeżą bułeczkę przekrój na pół i posmaruj masłem. Na kawałku bułeczki ułóż liść sałaty jeden plaster sera, łyżkę salsy, kolejny plaster sera i dwie łyżki salsy. Dopraw sosem balsamicznym. Przykryj wierzchem bułeczki. Tak samo przygotuj drugą bułkę. Podawaj od razu dopóki ser jest jeszcze gorący.
Smacznego!
Spróbuj także
Kanapki inaczej
Bruschetta z pomidorami i awokado
Tortilla – apetyczne i smaczne drugie śniadanie do szkoły