Sałatka ze szparagami i chrupiącym pistacjowym sosem
Podobno diabeł tkwi w szczegółach i chyba rzeczywiście tak jest. Czasem proste danie, z zupełnie zwyczajnych składników nabiera zupełnie innego charakteru, kiedy poda się go albo w niezwykłym naczyniu albo z jakimś zaskakującym dodatkiem.
Dziś ta sztuka właśnie mi się udała. Ponieważ sezon szparagowy ciągle trwa (oby jak najdłużej) przygotowałam sałatkę ze szparagami. Połączyłam je z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią serem mozzarella i jajkami. Całe danie zrobił jeden dodatek: cytrynowo pistacjowy sos. To była pierwsza sałatka do której go przygotowałam ale już dziś wiem, że z pewnością nie ostatnia.
Składniki (3 porcje)
pęczek zielonych szparagów
200g pomidorków koktajlowych
200g sera mozzarella
3 jajka
świeża bazylia
sos:
sok i skórka z połowy cytryny
100g solonych pistacji
1-2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oliwy