Podobno diabeł tkwi w szczegółach i chyba rzeczywiście tak jest. Czasem proste danie, z zupełnie zwyczajnych składników nabiera zupełnie innego charakteru, kiedy poda się go albo w niezwykłym naczyniu albo z jakimś zaskakującym dodatkiem.
Dziś ta sztuka właśnie mi się udała. Ponieważ sezon szparagowy ciągle trwa (oby jak najdłużej) przygotowałam sałatkę ze szparagami. Połączyłam je z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią serem mozzarella i jajkami. Całe danie zrobił jeden dodatek: cytrynowo pistacjowy sos. To była pierwsza sałatka do której go przygotowałam ale już dziś wiem, że z pewnością nie ostatnia.
Składniki (3 porcje)
pęczek zielonych szparagów
200g pomidorków koktajlowych
200g sera mozzarella
3 jajka
świeża bazylia
sos:
sok i skórka z połowy cytryny
100g solonych pistacji
1-2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oliwy
Umyj szparagi usuń zdrewniałe końcówki i pokrój w 3-4cm kawałki. Wierzchołki szparagów odłóż na bok. Łodyżki gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Dodaj wierzchołki i gotuj jeszcze 2 minuty. Odcedź (zostaw 3-4 łyżki wody z gotowania szparagów) i przelej szybko zimną wodą. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki. Mozzarellę pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki umyj i część przekrój na połówki. Pistacje obierz z łupinek i posiekaj je. Wymieszaj posiekane pistacje z oliwą, sokiem i skórką z cytryny, syropem klonowym. Dodaj trochę wody z gotowania szparagów, żeby rozrzedzić sos. Na talerzu poukładaj szparagi, pomidorki, jajka i mozzarellę. Polej sosem i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Spróbuj także
Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem
Wiosenna sałatka ze szparagami
Owocowa sałatka z łososiem i serem mozzarella