Ze wszystkich pieczonych ciast i ciasteczek moje dzieci najbardziej lubią babeczki. Z owocami i bez z kruszonką, lukrem, polewą wchodzą wszystkie w dowolnych ilościach. Ponieważ jednocześnie są pyszne, łatwe i nie wymagają wyrafinowanych składników piekę je często. Zawsze przecież można dobrać babeczki do konkretnej okazji: na wiosnę cytrynowe z cukinią, latem pełne świeżych owoców, jesienią z dynią i śliwkami a zimą korzenne, piernikowe, z orzechami. Dziś propozycja drożdżowych babeczek z nutellą, orzechową polewą, solonymi pistacjami i suszonymi płatkami kwiatów. Pachnące, pyszne i piękne. Polecam!


Składniki (12 babeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
4-5 łyżek nutelli

więcej»

Dziś chciałabym podzielić się przepisem na lekki i zdrowy obiad. Podałam filet z tęczowego pstrąga z musztardowym sosem oraz pęczak urozmaicony cukinią i świeża sałatka z mieszanych warzyw. Bardzo lubię takie dania. Są proste, nie wymagają dużej ilości pracy a efekt za każdym razem gwarantowany. Sos można przygotować na ciepło na bazie sosu białego. Tym razem jednak wybrałam wersję na zimno na bazie jogurtu naturalnego z musztardą francuską. Jeśli do tej samej ryby przygotujecie inny sos – kaparowy, cytrynowy czy czosnkowy otrzymacie inne smakowite danie.


Składniki (2 porcje)
300g tęczowego pstrąga
2 gałązki tymianku
2 plastry cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
100g pęczaku
4 malutkie cukinie
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju

więcej»

Listopad do dla mnie najbardziej depresyjny miesiąc w ciągu roku. Ponure jesienne dni, brak liści na drzewach, szybko zapadający zmrok nie nastrajają optymistycznie. Mimo, że w grudniu pogoda często jest taka sama to oczekiwanie na zbliżające się Boże Narodzenie zdecydowanie ocieplają atmosferę. Proponuję dziś więc deser, dzięki któremu choć na chwilę będzie cieplej weselej i smaczniej. Zamrożone czarne porzeczki są znakomitym dodatkiem do drożdżowego ciasta. Jeśli macie takie skarby w swojej spiżarni, koniecznie przygotujcie z nich gęsty słodko-kwaśny mus lub dżem i dodajcie go do drożdżowego ciasta. Jeśli nie macie owoców skorzystajcie z gotowego dżemu porzeczkowego. Taka pachnąca domowa strucla będzie doskonałym dodatkiem do herbaty w ciemne listopadowe popołudnia.


Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
500g czarnej porzeczki
100g cukru
3-4 łyżki wody

więcej»

Parę lat temu w jednej z Warszawskich restauracji serwującej kuchnię fusion jedliśmy kaszankę z malinami. Wtedy to połączenie było dla mnie zupełnie niecodzienne ale zaskakująco pyszne. Takie nieoczywiste połączenia wzbogacają tradycyjną kuchnię a wiele z innowacyjnych przepisów wchodzi do kulinarnego kanonu. Kilka tygodni później odtworzyłam w swojej kuchni smak dania i od tego momentu kaszanka z malinami gości na naszym stole. Ostatnio zasmakowały w niej moje dzieci. Córka, która traktuje bloga jak podręczną książkę kucharską, poprosiła o zapisanie przepisu. Może również z niego skorzystacie?


Składniki (2 porcje)
300g kaszanki
1 duża cebula
½ ząbka czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
150g malin
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony