Ze wszystkich pieczonych ciast i ciasteczek moje dzieci najbardziej lubią babeczki. Z owocami i bez z kruszonką, lukrem, polewą wchodzą wszystkie w dowolnych ilościach. Ponieważ jednocześnie są pyszne, łatwe i nie wymagają wyrafinowanych składników piekę je często. Zawsze przecież można dobrać babeczki do konkretnej okazji: na wiosnę cytrynowe z cukinią, latem pełne świeżych owoców, jesienią z dynią i śliwkami a zimą korzenne, piernikowe, z orzechami. Dziś propozycja drożdżowych babeczek z nutellą, orzechową polewą, solonymi pistacjami i suszonymi płatkami kwiatów. Pachnące, pyszne i piękne. Polecam!
Składniki (12 babeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
4-5 łyżek nutelli