Dziś chciałabym podzielić się przepisem na lekki i zdrowy obiad. Podałam filet z tęczowego pstrąga z musztardowym sosem oraz pęczak urozmaicony cukinią i świeża sałatka z mieszanych warzyw. Bardzo lubię takie dania. Są proste, nie wymagają dużej ilości pracy a efekt za każdym razem gwarantowany. Sos można przygotować na ciepło na bazie sosu białego. Tym razem jednak wybrałam wersję na zimno na bazie jogurtu naturalnego z musztardą francuską. Jeśli do tej samej ryby przygotujecie inny sos – kaparowy, cytrynowy czy czosnkowy otrzymacie inne smakowite danie.
Składniki (2 porcje)
300g tęczowego pstrąga
2 gałązki tymianku
2 plastry cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
100g pęczaku
4 malutkie cukinie
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sos:
100g jogurtu naturalnego
½ rozgniecionego ząbka czosnku
1 łyżeczka musztardy ostrej
1 łyżeczka musztardy łagodnej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka syropu klonowego
sól, pieprz
Pstrąga oczyść, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem. Na każdy kawałek ryby połóż 1 plasterek cytryny. Odstaw do lodówki na godzinę. Roztop na patelni masło i usmaż rybę.
Przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw w lodówce aż ryba będzie gotowa.
Ugotuj pęczak w osolonej wodzie. Szalotkę, czosnek posiekaj drobno i smaż na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki cukinie I smaż przez chwilę. Dodaj pęczak, dopraw solą I pieprzem I wymieszaj.
Na talerz nałóż pęczak z cukinią, pstrąga i polej niedużą ilością sosu. Resztę sosu podaj osobno.
Smacznego!
Spróbuj także:
Łosoś smażony na wodzie
Tagiatelle z wędzonym łososiem, szparagami
Łosoś z cytrynowym sosem szparagami i młodymi ziemniakami.