Oliwkowe kanapki na drugie śniadanie
Do niedawna podstawowym daniem na śniadanie i na kolację były kanapki. Z biegiem czasu do menu Polaka weszły owsianki, gryczanki, jaglanki, komosanki jako zdrowe podstawy apetycznych i wartościowych śniadań a sałatki lub inne kulinarne wynalazki na kolacje. Przyznam jednak że lubię czasem wrócić do korzeni i zjeść dobrą kanapkę. Staram się, żeby były one i ładne i smaczne i urozmaicone. Dzieci żartują, ze mama znowu zrobiła kanapki z listkami ale na szczęście zwykle zjadają wszystkie bez grymaszenia.
Dziś proponuję kanapki z oliwkową pastą, awokado i wędzonym łososiem. Pięknie wyglądały i uwierzcie mi były mega pyszne. Oliwkową pastę możecie zrobić przy użyciu blendera. Wolę, kiedy nie jest taka bardzo gładka więc bardzo dokładnie i drobniutko siekam składniki nożem.
Składniki (2 kanapki)
pasta z oliwek
50g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
kilka migdałów
kawałek papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz