Śmietankowy kisiel z cytrusami
Niedawno wpadła mi w ręce książka kucharska z 1903 roku. Mnóstwo w niej ciekawych przepisów z wykorzystaniem niecodziennych produktów. Mam wrażenie, że wiele produktów, które teraz wydają się nowością, tak naprawdę po raz kolejny wracają do łask. Były już wykorzystywane wiele lat temu.
Kilka przepisów mnie zaintrygowało. Postaram się je wykorzystać może trochę uwspółcześnić. Dziś pierwszy z nich – kisiel śmietankowy. To tak prosty deser, że aż dziwne, że do tej pory go nie zrobiłam. Podałam go z musem z pomarańczy i mandarynek. Lekki, delikatnie kwaskowy dodatek doskonale komponował się ze słodkim waniliowym kisielem.
Składniki:
500ml śmietanki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
100ml mleka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 pomarańcze
6 mandarynek
pół łyżeczki żelatyny
2 łyżki syropu klonowego