Bardzo lubię wczesną jesień. Ciągle jest ciepło, liście zmieniają barwy, a jak zaświeci słońce jest tak pięknie i kolorowo. Aż chce się iść na spacer. Gdyby nie to, że w krótkiej perspektywie jest zima wraz z mrozem i śniegiem, jesień byłaby moją ulubioną porą roku. Żeby przynajmniej myślami dodatkowo nie przyspieszać zmian pór roku, dziś zielona sałatka. Lekka, odświeżająca jest idealna na przekąskę, lekką kolację. Dzisiaj więc mimo jesieni za oknem u mnie zielono na talerzu. Jeśli macie jesienną chandrę lub przeciwnie jeśli uwielbiacie jesień i cieszy was zmiana kolorów za oknem zróbcie sobie tą pyszną pozytywną uśmiechniętą sałatkę. Polecam!


Składniki (2 porcje)
2 ogórki gruntowe
2 łodygi selera
2 garście zielonych winogron
150g sera feta
sos:
papryczka chili
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka skórki z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek

więcej»

Dla rodziców dzieci szkolnych ogromnym ułatwieniem codziennego dnia są obiady szkolne. Świadomość że w ciągu dnia dziecko zjada coś ciepłego jest bardzo wygodna. Kiedy jednak nie ma możliwości, żeby dziecko zjadło w szkole obiad albo obiady nie spełniają naszych oczekiwań obiadowy obowiązek spada na nas. Dla zapracowanych rodziców ciekawym obiadowym rozwiązaniem są szybkie dania, które można przygotować wcześniej a potem tylko odgrzać. Doskonałe są również dania, które praktycznie od zera można przygotować w maksymalnie 20 minut.


Dziś chciałabym zaproponować danie, które uratują zabieganych rodziców. Penne z szpinakowym pesto i chrupiącymi grzankami z dojrzewającej szynki lub boczku z małymi pomidorkami zaspokoją nawet wybrednych członków rodziny. Przygotowuje się je błyskawicznie, cudowanie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowuję czasem nawet wtedy kiedy zupełnie się nie spieszę. Jest naprawdę pyszne.


Składniki (2 porcje):
150g penne
3 garści świeżego szpinaku
3 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki parmezanu
100ml oleju lub oliwy
ząbek czosnku
sól, pieprz
100g wędzonej szynki lub boczku
kilka pomidorków koktajlowych

więcej»

Ciasta z owocami królują u mnie w domu głównie latem i wczesną jesienią. Nie przepadam za owocami mrożonymi i korzystam z nich tylko wtedy, kiedy rzeczywiście muszę. Zimą wybieram jabłka, gruszki, które bezpiecznie zimują w magazynach.


Ponieważ za oknem ciągle jest jeszcze ciepło, to dziś proponuję pyszne wilgotne kakaowe ciasto z chrupiącą jasną kruszonką i owocami. Ja dodałam brzoskwinie i maliny, ale Wy możecie dodać Wasze ulubione owoce. Ciasto będzie doskonałe niezależnie jakie owoce wybierzecie.


Składniki:
300g mąki
50g mielonych migdałów
350ml mleka
150g cukru
2 łyżki kakao
150ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
kruszonka
40g masła
40g cukru pudru
40g mielonych migdałów
40g mąki
2 brzoskwinie
15g malin

więcej»

Podczas ostatniej wakacyjnej wyprawy zaserwowano nam doskonały ryżowy pudding jako deser po obiedzie. Ponieważ bardzo lubię ryż a szczególnie kremową konsystencję ryżu arborio postanowiłam przygotować ten deser dla swojej rodziny. Chyba mi się udało, bo miseczki zostały opróżnione błyskawicznie. Gdyby nie czas przygotowania pudding ryżowy byłby doskonałym śniadaniem szczególnie w pochmurny jesienny dzień. Niestety my wykorzystujemy każdą minutę poranka na sen, więc takie śniadanie jest możliwe wyłącznie w weekendy lub wakacje.


Pudding smakuje równie dobrze na ciepło jak i schłodzony. Przygotujcie go u siebie w domu, jeśli nie lubicie grudek ryżu zblendujcie deser na gładki budyń, też będzie pyszny. Latem, kiedy wokół mnóstwo świeżych owoców dodajcie maliny, truskawki, borówki lub jagody. Zimą doskonałe będą uprażone jabłka i rodzynki. Polecam!


Składniki (3 porcje):
100g ryżu arborio
600ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
200g truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

więcej»

Odkąd mój synek jeździ na zimowe narciarskie ferie do Włoch ravioli jest częstym daniem w naszym menu. Pierogi też czasami robię, ale niestety ravioli pokonują je na samym starcie. Najbardziej ulubione są ravioli z mięsem. Ponieważ moje dziecko nie przepada za sosami, ravioli podaję z masłem i parmezanem.


Dziś mój syn poprosił, żeby makaron w rosole zastąpić ravioli. Trochę pracy i danie wjechało na stół. Dzięki niemu wykorzystałam mięsa ugotowane w rosole. Zwykle mam z nim problem. Ja bardzo lubię gotowane mięso, ale niestety tylko ja. Moje dzieci za nim nie przepadają, dlatego za każdym razem kombinuję jak je wykorzystać. Farsz do ravioli jest doskonałym sposobem.


Składniki:
rosół:
2 udka z kurczaka
1 małe udo z indyka
nieduży kawałek wołowego szpondru
1 cebula
pół niedużego selera
3 marchewki
2 pietruszki
3 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
sól i pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony