Ciasta z owocami królują u mnie w domu głównie latem i wczesną jesienią. Nie przepadam za owocami mrożonymi i korzystam z nich tylko wtedy, kiedy rzeczywiście muszę. Zimą wybieram jabłka, gruszki, które bezpiecznie zimują w magazynach.
Ponieważ za oknem ciągle jest jeszcze ciepło, to dziś proponuję pyszne wilgotne kakaowe ciasto z chrupiącą jasną kruszonką i owocami. Ja dodałam brzoskwinie i maliny, ale Wy możecie dodać Wasze ulubione owoce. Ciasto będzie doskonałe niezależnie jakie owoce wybierzecie.
Składniki:
300g mąki
50g mielonych migdałów
350ml mleka
150g cukru
2 łyżki kakao
150ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
kruszonka
40g masła
40g cukru pudru
40g mielonych migdałów
40g mąki
2 brzoskwinie
15g malin
Zacznij od przygotowania kruszonki. Wymieszaj migdały, mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło i ucieraj palcami aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Odstaw kruszonkę do lodówki.
Brzoskwinie umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Maliny oczyść i osusz.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blaszkę 20 na 20 wyłóż papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj mąkę, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszaj olej, mleko i cukier. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Wyłóż ciasto do blaszki, poukładaj owoce i posyp kruszonką. Piecz 45-50 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Ciasto z budyniem i truskawkami
Idealne brownie
Dyniowe ciasto z czekoladą, żurawinami i granatem