Dla rodziców dzieci szkolnych ogromnym ułatwieniem codziennego dnia są obiady szkolne. Świadomość że w ciągu dnia dziecko zjada coś ciepłego jest bardzo wygodna. Kiedy jednak nie ma możliwości, żeby dziecko zjadło w szkole obiad albo obiady nie spełniają naszych oczekiwań obiadowy obowiązek spada na nas. Dla zapracowanych rodziców ciekawym obiadowym rozwiązaniem są szybkie dania, które można przygotować wcześniej a potem tylko odgrzać. Doskonałe są również dania, które praktycznie od zera można przygotować w maksymalnie 20 minut.
Dziś chciałabym zaproponować danie, które uratują zabieganych rodziców. Penne z szpinakowym pesto i chrupiącymi grzankami z dojrzewającej szynki lub boczku z małymi pomidorkami zaspokoją nawet wybrednych członków rodziny. Przygotowuje się je błyskawicznie, cudowanie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowuję czasem nawet wtedy kiedy zupełnie się nie spieszę. Jest naprawdę pyszne.
Składniki (2 porcje):
150g penne
3 garści świeżego szpinaku
3 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki parmezanu
100ml oleju lub oliwy
ząbek czosnku
sól, pieprz
100g wędzonej szynki lub boczku
kilka pomidorków koktajlowych
Szpinak umyj. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Zmiksuj dokładnie szpinak, pestki słonecznika, oliwę czosnek i 2 łyżki parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Szynkę lub boczek pokrój w paski i usmaż na chrupiąco. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj go z pesto. Przed podaniem posyp chrupkami z szynki, dodaj pomidorki i posyp parmezanem. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także:
Obiadowa sałatka caprese
Pomysł na szybki obiad w upalny dzień – makaron z domowym bazyliowym pesto
Razowy makaron z kurkami i cukinią