Tym razem na weekend dostałam zamówienie na ciasto. Miało być pieczone, czekoladowe, z kremem i z owocami. Do tego wszystkiego szybko, bo jak młodym ludziom chce się czegoś słodkiego to musi być już a nie jutro na deser. Z tej inspiracji (i tego co miałam w kuchni) powstało kruche czekoladowe ciasto z budyniem, jabłkami i borówkami. Wypiek został zaakceptowany i zjedzony migiem. Jego dodatkową zaletą była odrobina cukru pudru i sorbet z czarnej porzeczki, który idealnie pasował kolorystycznie do ciasta.
Kilka porcji udało mi się ocalić przed głodnymi łakomczuchami i pięknie wyglądające ciasto z gorącą kawą umiliło ciepłe wiosenne popołudnie.
Składniki (blaszka 28×24cm)
ciasto
0,5 kg mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
200g masła
1 jajko
3 łyżki śmietany
2 łyżki kakao
masa budyniowa
2 opakowania budyniu waniliowego
0,75 ml mleka
3 łyżki cukru
dodatkowo
3 duże jabłka
150g borówek amerykańskich
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Mąkę wysyp na stolnicę, zrób dołek i wsypać pozostałe składniki. Całość posiekaj nożem. Kiedy uzyskasz konsystencję grubej kruszonki szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części 1/3 i 2/3. Obie zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Przygotuj gęsty budyń: w 250ml mleka rozpuść proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka zagotuj. Zestaw z ognia, wlej rozrobiony budyń ciągle mieszając. Gotuj przez chwilę, wyłącz gaz i zostaw do przestygnięcia. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Borówki umyj i osusz. Większą porcję ciasta zetrzyj na dno blaszki. Da starte ciasto wylej lekko ciepły budyń, poukładaj jabłka i borówki. Na wierzch zetrzyj mniejszą porcję ciasta. Piecz 50 minut. Przed podaniem osyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Wspomnienie lata - ciasto wiśniowo kokosowe
Ciasto żurawinowo-jabłkowe
Ciasto z morelami