Sekretem dobrego mango lassi jest dojrzałe i słodkie mango. U nas trudno kupić takie naprawdę słodkie, dlatego obiecuję sobie, że kiedyś zrobię je z owocu „prosto z drzewa". Na razie jednak musi mi wystarczyć to, które kupuję w Polsce. Przepis na ten napój jest bardzo prosty a dobrze schłodzony jest cudowanie orzeźwiający i bardzo smaczny. Idealny w ciepłe letnie popołudnia. Moje dzieci mówią na niego żółty jogurt . W oryginalnym przepisie oprócz mango i jogurtu jest woda. My lubimy, żeby mango lassi trochę bardziej gęste. Nie dodaje więc do niego wody, tylko używam mniej gęstego jogurtu naturalnego. W internecie znalazłam przepis na mango lassi z kefirem. Nigdy nie piłam, ale może następnym razem spróbuję?
Składniki:
2 dobrze dojrzałe mango
400ml jogurtu naturalnego
4-5 łyżek soku z pomarańczy
3 łyżki syropu klonowego
Mango umyj i obierz. Usuń pestkę. Miąższ zblenduj dokładnie z jogurtem, sokiem z pomarańczy i syropem klonowym. Spróbuj. Jeśli jest za mało słodki dodaj więcej syropu klonowego. Podawaj dobrze schłodzony z listkiem mięty.
Smacznego!
Spróbuj także
Serniczki mango z granatem i borówkami
Zdrowe śniadanie dla wszystkich
Mango i biała czekolada w cieście francuskim