Duże pieczarki kuszą mnie za każdym razem kiedy pojawiają się na półce w sklepie. Ich ilość jest taka, ze akurat pasuje na nieduży obiad dla dwóch osób. Tym razem dałam się skusić i przygotowałam szybki i bardzo smaczny lunch dla siebie i męża – pieczarki faszerowane szpinakiem. Potrawa ta ma jedną wadę. Trzeba ją przygotować i zjeść, bo po podgrzaniu nie jest już taka smaczna.
Farsz do pieczarek możecie przygotować z tego co akurat macie w lodówce. Może to być kasza, sery, warzywa lub mięso. Skorzystajcie z gotowej propozycji lub stwórzcie własną kompozycję. Możliwości są nieograniczone.
Przepis na farsz pochodzi z książki „Jeść zdrowiej".
Składniki (2 porcje)
4 duże pieczarki
farsz:
5 łyżek orzechów nerkowca
3 ząbki czosnku
1 cebula
300g świeżego szpinaku
8 suszonych pomidorów
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
100g sera feta
1 łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni. Odłóż kilka do dekoracji, resztę posiekaj. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Zblanszuj na maśle. Dołóż umyty i osuszony szpinak i smaż bez przykrycia przez 5-7 minut. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Smaż przez 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekane orzechy, natkę pietruszki i pokruszoną fetę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Pieczarki oczyść i wypełnij farszem. Piecz 10-15 minut. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Smacznego!
Spróbuj także
Jajecznica z kurkami
Razowy makaron z kurkami i cukinią
Pierogi z boczniakami