Ostatnie komentarze
28Maj2018
godz. - 21:19

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Share

Czasem popełniam taktyczny błąd i pytam moje dzieci, co zjadłyby na kolację. Wtedy z całą pewnością zamiast kilku minut spędzam w kuchni znacznie dłużej. Moje dzieciaki albo wymyślają skomplikowane danie albo przynajmniej ze składników, których z pewnością nie mam w kuchni. Dziś jednak ich przechytrzyłam. Chcieli placuszki. Zrobiłam placuszki ale tylko ja wiem jak proste i szybkie w przygotowaniu.


Zdradzę wam również moją tajemnicę. Przy kompletowaniu składników okazało się, że nie mam w domu jajek. Zrobiłam więc drożdżowe racuchy z jabłkami bez jajek i wiecie co? Już więcej do tych placków ich nie dodam. Wyszły pyszne - chrupiące z wierzchu i puszyste i owocowe w środku. Mój syn powiedział, że te racuchy to mistrzostwo świata i to powinna być najlepsza rekomendacja.


Składniki:
250g mąki
7g suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki cynamonu
220ml mleka
2 jabłka
olej do smażenia


W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i cynamon. Mleko lekko podgrzej. Dodaj ciepłe mleko i esencję waniliową do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Jabłka umyj obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj je do ciasta, wymieszaj, znowu przykryj i zostaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię i smaż racuchy na złoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Pomarańczowe pancakes z czekoladowym sosem na poprawę humoru
Placki kalarepkowo marchewkowe
Puszyste pancakes

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony