Sałatka na piknik
Majowy weekend dla mnie kojarzy się z początkiem sezonu wyjazdowego. Marzymy o wycieczkach, piknikach i pięknych wolnych weekendach. Skojarzenia są piękne, z realizacją wizji bywa różnie, ale przez cały sezon kilka sympatycznych wjazdów zawsze organizujemy. Z całodniowym wypadem zawsze związany jest prowiant. Podobnie jak miś Yogi jestem miłośniczką wypasionych koszyków piknikowych. Przygotowuję tortille, kanapki, babeczki, pieczone mięso trochę warzyw i owoców i już nie mogę doczekać się przerwy na przekąskę podczas wycieczki.
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam sałatkę ze słoika, która doskonale sprawdzi się jako piknikowe danie. Możecie ją również przygotować jako lunch do pracy.
Składniki:
100g świeżego szpinaku
100g komosy ryżowej
pół świeżego ananasa
awokado
200g tuńczyka w oleju
pół granatu
kilka borówek amerykańskich
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
kilka posiekanych migdałów
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki syropu klonowego
sól, pieprz