Do przygotowania zdrowego i pożywnego śniadania wykorzystałam już wiele kasz i płatków. Były tradycyjne płatki owsiane, płatki jaglane i płatki gryczane, była kasza gryczana niepalona, kuskus i komosa ryżowa.
Dziś propozycja wykorzystania kaszy jęczmiennej. Choć kojarzy mi się ona głównie z daniami obiadowymi i na przykład gulaszem wołowym i sałatką z ogórka kiszonego to okazuje się, że równie dobrze smakuje na słodko z konfiturą z kwaskowych owoców. Jadłam ją z wiśniami i czarną porzeczką. Obie wersje są doskonałe. Świetnie pasują do tego moje ulubione płatki migdałów a także podprażone orzechy nerkowca oraz lekko słone pistacje. Spróbujcie dla odmiany tej kaszy może i Wam zasmakuje?
Inspiracja do tego śniadaniowego dania pochodzi ze strony www.naszakasza.pl.
Składniki (4 porcje)
100g kaszy jęczmiennej
300ml mleka migdałowego
szczypta soli
150g mrożonych lub świeżych wiśni lub porzeczek
skórka i sok z połowy pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego
płatki migdałów, orzechy nerkowca, pistacje
Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w mleku migdałowym zamiast w wodzie. Wiśnie lub porzeczki umieść w rondelku, dodaj sok i skórkę z pomarańczy i syrop klonowy i gotuj aż otrzymasz gęstą konfiturę. Płatki migdałów i orzechy nerkowca upraż na suchej patelni. Do miseczki nałóż dwie łyżki konfitury, potem kaszę i znowu owocową konfiturę. Udekoruj orzechami pistacjami i płatkami migdałów.
Smacznego!
Spróbuj także
Jaglane śniadanie
Nagroda za poranne pobudki – moje pyszne śniadanie
Pudding z komosy na śniadanie