Najlepsza zupa na upał - rzodkiewkowy chłodnik
Właściwie nie przepadam za zimnymi zupami. Mój mąż zawsze narzeka, ze podaję je za gorące. Wyjątkami są rzecz jasna chłodniki. Do tej pory robiłam klasyczny chłodnik z botwinki i biały - miętowo ogórkowy. Za tym pierwszym nie przepada mój synek. Różowa zupa jest przecież taka niemęska
Ostatnio zrobiłam kolejną wersję tej letniej zupy. Kremowy rzodkiewkowy chłodnik z tymiankowo czosnkową nutą jest orzeźwiający, bardzo smaczny a przygotowuje się go dosłownie w kilka chwil. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem. To doskonała propozycja na szybki i mało pracochłonny obiad w upalny letni dzień. No i jest tylko trochę różowy ...
Przepis pochodzi z „Smaków życia: Agnieszki Maciąg.
Składniki (4 porcje)
2 pęczki rzodkiewek
1l jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz