Moja babcia mawiała, że robota głupiego lubi. Niestety jestem jedną z tych osób. Nie umiem leniuchować. Zawsze znajdę sobie coś do zrobienia. Czasem po umyciu wszystkich okien i sprzątnięciu reszty mieszkania wymyślam, że wieczorem zrobię jeszcze gołąbki na następny dzień.


Nie oznacza to jednak, że nie doceniam treściwych „eintopf'ów", czyli jednogarnkowych sycących i pysznych dań z mięsnymi dodatkami, które wystarczają za cały obiad. Świetnie wpisuje się w to zupa gulaszowa. Możecie zrobić ją z mięsa, które lubicie najbardziej: wołowina, wieprzowina pasują tu doskonale. Wydaje mi się, że jedynym mięsem, którego nie użyłabym tu to mięso z kurczaka, ale może się mylę? Ostatnio zaeksperymentowałam i zrobiłam zupę gulaszową z mięsa z udźca z indyka. Wyszła naprawdę pyszna i gotowała się zdecydowanie krócej niż ta zrobiona z wołowiny lub wieprzowiny.


Składniki (2 porcje)
500g mięsa z udźca indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
pół papryki
5 ziemniaków
5 gałązek rozmarynu
2 łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki mąki
4 liście laurowe
4 ziarenka jałowca
olej
sól pieprz

więcej»

Nikt nie jest idealny. Nawet jeśli bardzo pilnujemy się i odżywiamy się zdrowo, czasem czujemy potrzebę, żeby sobie odpuścić i popełnić mały kulinarny grzeszek. Dzisiaj będzie więc deser, który nie jest ani lekki ani mało słodki. Jest za to prosty, pyszny, piękny i mocno czekoladowy.


Przygotowałam go w dwóch wersjach: jedną jasną z wiórkami kokosowymi i borówkami i drugą ciemną z gorzką czekoladą i truskawkami. Wybierzcie, która bardziej do was pasuje, albo zaszalejcie i zróbcie swoją własną.


Deser jasny
Składniki (2 porcje)
200g białej czekolady
100g borówek amerykańskich
200ml 30% śmietanki
200ml serka mascarpone
2 łyżki wiórków kokosowych

więcej»

Prawie każda kobieta lubi babskie pogaduchy. Mamy swoje bratnie dusze, z którymi jesteśmy w stanie rozmawiać na dowolny temat przy kawie, herbacie dobrym winie, bez końca. Już małe dziewczynki zwierzają się sobie z największych sekretów szeptanych na ucho w największej tajemnicy. Czasem przyjaźń taka wystawiana na życiowe próby rozmywa się a koleje losu stawiają na naszej drodze kogoś innego. Czasem jednak, ani czas ani odległość, nie zmienia naszych relacji. Takie przyjaźnie na przysłowiowe „śmierć i życie" są piękne i warto je pielęgnować.


Takie babskie pogaduchy prowadzone przez dwie mądre i bliskie sobie kobiety zostały spisane w „Kochana moja. Rozmowa przez ocean." Małgorzaty Kalicińskiej i Basi Grabowskiej. Dzieli je ocean, różnica czasu i całe pokolenie, łączy miłość, wzajemne zaufanie, inteligencja i podobne poczucie humoru. Dwie najbliższe kobiety – matka i córka rozmawiają za pośrednictwem klawiatury komputera o rzeczach codziennych, domowych, sprawach ważnych i trochę mniej skomplikowanych. Posłuchamy o wspomnieniach z rodzinnego domu, o najbardziej ulubionych potrawach, uczuciach i sprawach najbardziej ostatecznych.


Każda taka rozmowa pozwala spojrzeć na sprawę z dwóch perspektyw: kobiety dojrzałej-matki i córki, choć już nie podlotka, to jednak znacznie młodszej, z innym spojrzeniem na współczesny świat. Każdy z rozdziałów skłania do zastanowienia nad własnymi poglądami i mimowolnego porównania własnego spojrzenia na poruszany problem, zawiera również mnóstwo ciekawych odniesień do literatury i kultury. Z poglądami autorek można się zgadzać lub nie, ale z pewnością nie można książce zarzucić braku wrażliwości, tolerancji, uczuć i tego, że mogą ze sobą porozmawiać na każdy temat.

więcej»

Jaki musi być niedzielny deser, żeby zniknął równie szybko jak pojawił się na stole? W moim domu potrzebne są dwie rzeczy: czekolada i owoce. Te dwa składniki najczęściej gwarantują mi sukces kulinarny. Ostatnio wykorzystałam je do przygotowania babeczek wypełnionych borówkami i białą czekoladą. Były pyszne, puszyste w środku i chrupiące na wierzchu a słodki i czekoladowy zapach czuć było już korytarzu przed naszym mieszkaniem. Tradycyjnie kilka zostało zapakowanych na do pudełek. jako dodatek do drugiego szkolnego śniadania.


Składniki (12 babeczek)
300g mąki
3 łyżki kakao
150g masła
170ml mleka
160g brązowego cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
12 kostek białej czekolady
borówki amerykańskie

więcej»

Kiedy chcemy, zjeść coś nieskomplikowanego często robimy kanapkę. Kiedy robimy szybką kolację – kanapka, na śniadanie podczas pośpiesznego poranka – kanapka. W rezultacie myśl o kanapce zwyczajnie odbiera nam apetyt. W niektórych przypadkach może nie jest to takie złe, ale czasem jednak coś zjeść trzeba. Dzisiaj chciałaby Wam zaproponować kanapkę ale w nieco innym wydaniu. Zamiast tradycyjnych warzyw – truskawkowa salsa, zamiast plastra szynki - grillowany na złoto ser Halloumi, jedno tylko zostaje w kanapce niezmienne – świeże i pachnące pieczywo.


Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub kombinacji mleka owczego z kozim i krowim. Ser jest półtwardy i tak elastyczny, że doskonale nadaje się do smażenia i grillowania, chociaż doskonały jest również świeży.


Składniki (2 porcje)
2 świeże ulubione bułeczki
2 duże liście sałaty
4 plastry sera Halloumi
2 łyżeczki masła

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony