Nareszcie doczekałam się sezonu truskawkowego. Teraz owoce już nie tylko wyglądają jak z obrazka w dziecięcej książeczce ale również smakują i pachną jak nic innego na świecie. Znowu na śniadanie będzie owsianka z truskawkami, na obiad makaron lub pierogi z truskawkami, na podwieczorek koktajl truskawkowy a na kolację sałatka z truskawkami. Co roku wpadam w sezon truskawkowy bez opamiętania, by po paru tygodniach nie móc już patrzeć na te pyszne pachnące owoce.
Na dobry początek proponuję pyszny i zdrowy deser truskawkowy z nasionami chia. Świetnie sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie, jako podwieczorek lub, jeśli przygotujecie go wieczorem, na energetyczne, sycące i smakowite śniadanie.
Inspiracja do przygotowania deseru pochodzi z „Smaków życia: Agnieszki Maciąg.
Składniki (4 porcje)
300g truskawek
300ml mleka (może być kokosowe lub inne ulubione)
miodu lub syrop klonowy
4 łyżki nasion chia
owoce i listki mięty do dekoracji
Truskawki oczyść i usuń szypułki. Dodaj mleko kokosowe i na początek łyżkę miodu lub syropu klonowego. Zmiksuj dokładnie. Spróbuj i dodaj, jeśli potrzeba, więcej miodu lub syropu. Wsyp nasiona chia wymieszaj i odstaw do lodówki na 4-5 godzin. Wymieszaj dokładnie, nałóż deser do pucharków i udekoruj owocami i listkami mięty.
Smacznego!
Spróbuj także:
Zdrowe śniadanie dla wszystkich
Zdrowy deser - nasiona chia z owocami
Deser na tropikalny upał