Dziś chciałabym Wam zaproponować danie z kuchni chińskiej w moim wydaniu. Kiedy korzystałam po raz pierwszy z ryżowych placków do
sajgonek byłam zaskoczona jego elastycznością połączoną z wytrzymałością. Wydawało mi się, że zawijanie spring rollsów będzie trudne a ciasto tak delikatne, że będzie rwało się przy napełnianiu. Z ulgą stwierdziłam jednak, że jest bardzo łatwe w obróbce.
Farsz do sajgonek możecie przygotować według własnego uznania i smaku. Warzywne, mięsne, rybne – wszystkie będą z pewnością pyszne. Ja połączyłam warzywa z paluszkami krabowymi. Były pyszne. Pamiętajcie, że warzywa muszą być lekko zblanszowane na patelni. Bardzo miękkie zepsują efekt dania.
Składniki:
placki ryżowe
pół średniej wielkości cukinii
pół czerwonej papryki
marchewka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
200g paluszków krabowych
sok z jednej cytryny
łyżka miodu
garść posiekanego szczypiorku
sos sojowy, pieprz
olej do smażenia
Wszystkie składniki farszu pokrój w cienkie słupki. Szybko obsmaż na patelni. Dopraw sosem sojowym, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Placek ryżowy zanurz na 2 sekundy w wodzie i odłóż na deskę, żeby zmiękł. Porcję farszu nałóż na placek i zwiń jak krokieciki. Smaż w gorącym oleju aż będą złote.
Smacznego!
Spróbuj także
Małe co nie co.
Faszerowane pieczarki
Maleństwa na sylwestrowe szaleństwa