Babeczki jaglane z żurawinami
Chyba wszyscy lubią babeczki. Są łatwe w przygotowaniu a dodatki pozwalają za każdym razem wyczarować nowy efektowny i pyszny deser. Babeczki mają jeszcze jedną zaletę. Są doskonałe do szkoły na drugie śniadanie, można je również zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Moje dzieci bardzo je lubią, chociaż zwykle migiem znika wierzch babeczki wraz z polewą, bitą śmietaną i owocami a z resztą babeczek bywa różnie.
Dzisiaj propozycja babeczek z pełnoziarnistej mąki z żurawinami, cynamonem i kaszą jaglaną, która sprawia, że ciastka są przyjemnie chrupiące. Babeczki są doskonałe w wersji podstawowej. Możecie przygotować do nich dowolną polewę, z bitej śmietany, czekolady i owoców.
Przepis na babeczki znalazłam w doskonałej kopalni zdrowych i smacznych potraw http://naszakasza.dietmap.pl.
Składniki:
babeczki
240g mąki pełnoziarnistej pszennej
40g kaszy jaglanej suchej
4g proszku do pieczenia
2g cynamonu
100g masła
100g brązowego cukru
2 jajka
120ml mleka
75g żurawiny suszonej
szczypta soli