Chociaż późne lato jest zapowiedzią jesieni lubię ostatnie ciepłe dni, kiedy słońce grzeje jeszcze mocno, a wokół znaleźć można już pachnące warzywno-owocowe skarby sadów i ogrodów.
W mojej opinii zima (której bardzo nie lubię) trwa już zdecydowanie za długo, dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na bardzo łatwe ciasteczka pachnące ciepło ostatnimi dniami lata. Mus jabłkowy z cynamonową nutą zawinięty w puszyste ciasto francuskie pięknie wygląda i jeszcze piękniej smakuje i pachnie.
Przepis znalazłam na stronie Lidla a jego mistrzem jest pan Paweł Małecki. W jego rękach nawet najbardziej skomplikowane cukiernicze wyzwania stają się smakowitymi deserami. Ten przepis jest jednak tak prosty, że zdecydowałam się z nim zmierzyć. Próbujcie i Wy. Domownicy będą zachwyceni.
Składniki:
1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
4 jabłka
60g cukru trzcinowego
6g cynamonu
25g masła
cukier puder
Wymieszaj cukier z cynamonem. Masło roztop i zostaw do przestudzenia.
Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Zetrzyj na tarce i umieść na sitku, żeby odsączył się nadmiar soku.
Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozwiń i posyp mieszanką cynamonową. Lekko dociśnij, żeby przykleiła się do ciasta. Resztę cukru i masło dodaj do jabłek i dokładnie wymieszaj. Nałóż jabłka na ciasto zostawiając około 2 cm wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu tak, żeby skleić roladę końcem bez jabłek. Włóż roladę do zamrażalnika na około pół godziny. Schłodzone ciasto pokrój ostrym nożem na 1,5 cm talarki. Ułóż je na papierze do pieczenia zachowując odstępy. Piecz około 25-30 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Najszybsze ciastka z ananasem
Błyskawiczne mini sakiewki z owocami
Truskawkowy bałagan