Mimo, że pochodzę z Warszawy flaczki nigdy nie były moim ulubionym daniem. Zniechęca mnie do nich wygląd i świadomość z czego i jak są robione. Pewnie nie powinnam sobie tego wyobrażać, ale jakoś nie potrafię. Dziś przygotowałam wersję flaczków, która wygląda istotnie lepiej i przyjemniej się ją przyrządza. Flaczki z boczniaków to intrygujące danie dla wielbicieli grzybów i warzyw są aromatyczne, pikantne a smakiem do złudzenia przypominają oryginalne wołowe flaki.


Składniki:
500g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki curry
500ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Dziś proponuję na kolację lekką sałatkę z pazurem. Gotowany łosoś, chrupiące szparagi, odświeżający ogórek a do tego chrzanowy sos z charakterem. Ta letnia sałatka jest doskonała jako przekąska, drugie śniadanie lub elegancka kolacja. Świetnie sprawdzi się jako piknikowe danie zapakowane w szczelny pojemnik lub słoik. W tym roku dalsze wyjazdy stoją pod ogromnym znakiem zapytania, warto więc może zaplanować krótsze wyjazdy piknikowe i zjeść coś pysznego na łonie natury.


Składniki (2 porcje)
200g łososia
pęczek szparagów
świeży ogórek
1 czerwona papryka
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżki chrzanu
500ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie

więcej»

Chorizo to moja ulubiona paprykowa kiełbasa. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona jest z wieprzowiny. Ma mocny zapach i paprykowy smak, który trudno pomylić z czymś innym. Charakterystyczną cechą chorizo jest jej główna przyprawa: słodka wędzona czerwona papryka.


Dziś przygotowałam ciekawe kaszotto w meksykańskim stylu właśnie z tą pyszną aromatyczną kiełbasą. Po raz pierwszy połączyłam również dwa rodzaje kaszy: niepaloną kaszę gryczaną oraz drobną kaszę jęczmienną. Danie było naprawdę pyszne i sycące ale dosyć lekkie. Polecam.


Składniki (4 porcje)
100g niepalonej kaszy gryczanej
100g kaszy jęczmiennej
200g chorizo
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli
4 łyżki szczypiorku
1 łyżka masła
150ml wytrawnego białego wina
750ml bulionu
cytryna

więcej»

Przyzwyczaiłam moją rodzinę że w weekend zawsze po obiedzie jest jakiś deser. Czasami przygotowuję deser, częściej szczególnie, kiedy kosze na bazarku wypełnione są świeżymi owocami piekę ciasto lub babeczki. Zimą przyjdzie czas na ciasteczka z czekoladą. Na razie jednak ciągle stawiam na owoce. Najbardziej lubię kiedy ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem do ogromnej ilości owoców. Moje kruche ciasto z nektarynkami spełnia tę zasadę. Jest cieniutkie, chrupiące i skrywa wnętrze wypełnione kwaskowymi owocami. To ciasto ma jeszcze jedną zaletę. Jest absolutnie uniwersalne. Możecie wykorzystać śliwki, jabłka, brzoskwinie, gruszki a do ciasta dodać migdały lub kakao. Za każdym razem będzie inny deser.


Składniki:
ciasto:
350g mąki
5 łyżek brązowego cukru
200g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
4 nektarynki
5 łyżek brązowego cukru
Pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

więcej»

Zachciało nam się deseru. Każdy miał ochotę na coś innego. Ja na coś lekkiego, córka na owoce a syn na coś słodkiego. Z połączenia tych cech wyszedł nam delikatny jak puch mus z aquafaby z białą czekoladą i kiwi. A wiecie co było najfajniejszego, poza jedzeniem tego pysznego deseru? Wymyślanie! Każdy miał inną wizję a najtrudniejsze okazało się wybranie tego jednego, który będzie odpowiadał wszystkim. Kolejne desery, spisane na długiej liście, czekają na realizację.


Składniki (4 porcje)
200ml aquafaby (porcja z jednej puszki cieciorki)
100g białej czekolady
4 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
kilka listków mięty
garść pistacji

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony