Mimo, że pochodzę z Warszawy flaczki nigdy nie były moim ulubionym daniem. Zniechęca mnie do nich wygląd i świadomość z czego i jak są robione. Pewnie nie powinnam sobie tego wyobrażać, ale jakoś nie potrafię. Dziś przygotowałam wersję flaczków, która wygląda istotnie lepiej i przyjemniej się ją przyrządza. Flaczki z boczniaków to intrygujące danie dla wielbicieli grzybów i warzyw są aromatyczne, pikantne a smakiem do złudzenia przypominają oryginalne wołowe flaki.
Składniki:
500g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki curry
500ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka masła
sól, pieprz
Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w słupki. Cebulę, czosnek i chili posiekaj. Boczniaki oczyść i pokrój w paski. Na patelni roztop masło, dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Dodaj marchewkę i pietruszkę, paprykę w proszku, kumin i curry a następnie boczniaki i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion warzywny i gotuj 12-15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz musztardę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba. Zagotuj. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Szpinak i boczniaki
Omlet z boczniakami
Pierogi z boczniakami