Czasami niecodzienne połączenia bywają zaskakująco smaczne. Tak było w przypadku zupy, którą ostatnio zrobiłam. Połączenie kalafiora i pomidorów jadłam wyłącznie w sałatkach. Dziś przygotowałam zupę krem z pieczonego kalafiora, papryki i pomidorków koktajlowych. Użyłam różnokolorowych pomidorków i mocno dojrzałej czerwonej papryki. Dzięki temu zupa nabrała zdecydowanego koloru. Ciekawym dodatkiem do zupy był lekki aksamitny krem orzechowy. Spróbujcie sami takich nieoczywistych połączeń. Można stworzyć coś pysznego!
Składniki:
pół kalafiora
200g pomidorków koktajlowych
1 duża czerwona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kuminu
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżeczki masła orzechowego
pół łyżeczki syropu klonowego
szczypta soli