Czasami niecodzienne połączenia bywają zaskakująco smaczne. Tak było w przypadku zupy, którą ostatnio zrobiłam. Połączenie kalafiora i pomidorów jadłam wyłącznie w sałatkach. Dziś przygotowałam zupę krem z pieczonego kalafiora, papryki i pomidorków koktajlowych. Użyłam różnokolorowych pomidorków i mocno dojrzałej czerwonej papryki. Dzięki temu zupa nabrała zdecydowanego koloru. Ciekawym dodatkiem do zupy był lekki aksamitny krem orzechowy. Spróbujcie sami takich nieoczywistych połączeń. Można stworzyć coś pysznego!


Składniki:
pół kalafiora
200g pomidorków koktajlowych
1 duża czerwona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kuminu
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżeczki masła orzechowego
pół łyżeczki syropu klonowego
szczypta soli

więcej»

Ostatki zaczynamy świętować od Tłustego Czwartku. Wtorek zwany w Polsce „śledzikiem" jest ostatnim dniem ostatków i karnawału. To dzień, kiedy jeszcze możemy zabawić się jeszcze przed rozpoczynającym się Wielkim Postem. Nazwa tego dnia pochodzi od jednej z postnych potraw – dań ze śledzia.


Dziś propozycja dla wszystkich, którzy śledzie lubią tak jak my pod każdą postacią. Mini babeczki możecie przygotować z okazji wtorkowego śledzika ale również każdego innego dnia. Pomysły na farsz do mini babeczek możecie również potraktować jako pomysł do sałatki podanej tradycyjnie w salaterce. Ilości składników dopasujcie do Waszego wariantu podania.


Składniki:
wersja 1
jabłko
koper włoski
szczypiorek
musztarda francuska
miód
śledź
Jabłko, koper włoski pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z żurawiną, posiekanym szczypiorkiem. Dopraw musztardą francuską i miodem. Wymieszaj. Śledziki pokrój w nieduże kawałki. Na dno mini babeczki nałóż sałatkę na wierzch połóż kawałek śledzia.

więcej»

Czekoladowy jaglany budyń z kremem orzechowym i owocami był deserem po rodzinnej walentynkowej kolacji. Możecie go również przygotować zupełnie bez okazji. Jest pyszny. Można go jeść na ciepło – ja taki lubię najbardziej, ale równie dobrze smakuje na zimno. Łączy w sobie wszystkie smaki i faktury. Jest trochę słodki, trochę słony, trochę kwaskowy, mięciutki, aksamitny i trochę chrupiący, no i wygląda wystrzałowo. Moje dzieci zapytały czy walentynki mogą być co drugi dzień. Musiałam obiecać, że przygotuję ten deser ponownie za kilka dni.


Składniki:
400ml mleka
4 łyżki płatków jaglanych
1 duża łyżka kakao
5 łyżki syropu klonowego
2 duże łyżki masła orzechowego
gorąca woda
szczypta soli
borówki amerykańskie
granat

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony