Według mojego syna zrobiłam dziewczyński deser. Różowa malinowa tapioka przykryta czerwoną galaretką z czerwonej porzeczki początkowo była trudna do zaakceptowania. Ponieważ mimo koloru to wciąż ukochana tapioka, syn dał się przekonać i spróbował. Potem było już tylko lepiej. Ostatecznie różowy dziewczyński deser został zaakceptowany i zjedzony do ostatniej łyżeczki.


Tapioka podobnie jak nasiona chia dają duże możliwości. Są pyszne w podstawowej waniliowej wersji. Można również dodać do nich czekoladę lub dowolne owoce – zmiksowane i w kawałkach – za każdym razem otrzymując nowe ciekawe i pyszne danie. Dziś proponuję dodać do tapioki mus z malin. Pycha!


Składniki (4 porcje)
budyń
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
galaretka
150g porzeczek
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny

więcej»

Obiadowe sałatki z makaronem lub kaszą są u nas zawsze w cenie. Można je skomponować z dowolnych dostępnych składników, przygotowanie trwa chwilę, dają się zapakować, bezpiecznie przewieźć do prac i łatwo odgrzać. Każdego dnia można cieszyć się zupełnie nowym daniem. Dodatkowo takie sałatki są szybką alternatywą na ciepłą kolację. Docenią je szczególnie rodzice, których dzieci intensywnie trenują a po treningu zamiast „Dzień dobry" pytają „Co jest do jedzenia?"


Dziś propozycja takiej właśnie sałatki z dodatkiem makaronu penne oraz groszku cukrowego. Ten niepozorny strączek nie wymaga długotrwałej obróbki jest lekki, chrupiący i pięknie wygląda na talerzu.


Składniki (2 porcje)
100g makaronu penne
1 ząbek czosnku
papryczka chili
100g groszku cukrowego
kawałek cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
garść orzechów nerkowca
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki parmezanu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Moja córka trenuje sporty walki. Ma treningi kilka razy w tygodniu i czasem myślę, że lepiej ją ubierać niż żywić, chociaż wszyscy rodzice nastolatków wiedzą, że to prawie niemożliwe. Obiad zjada najczęściej w szkole, ale w dni, kiedy ma przed sobą wieczorny trening po powrocie ze szkoły musi zjeść coś konkretnego. Musze pamiętać, żeby taką konkretną porcję jedzenia przygotować odpowiednio wcześnie, bo może się okazać, że po posiłku będzie miała większą ochotę na drzemkę a nie na sportowe wyczyny.


Dziś propozycja kanapki, która może być chyba nawet obiadem jeśli nie macie czasu na gotowanie. Jest spora, pachnąca, pyszna i bardzo apetyczna. Mojej córce aż zaświeciły się oczy kiedy ją przygotowałam.


Składniki:
1 ciabatta
1 łyżka masa
pół awokado
2 liście sałaty
kilka kawałków papryki
100g wędzonego łososia
2 jajka
1 łyżka oleju
rzeżucha lub szczypiorek
cytryna
sól, pieprz

więcej»

Parę lat temu w jednej z warszawskich cukierni kupowaliśmy przepyszne bezowe torty. Niestety zostały wycofane z menu. Podobno przy krojeniu kruszyły się i deser wyglądał mało elegancko. W zamian można kupić mniejsze bezowe desery z kremem i dodatkami. Ja lubię deserowy bezowy bałagan. Pokruszone bezy, krem, sos owocowy i całe mnóstwo owoców to przepych na talerzu, który pobudza moje kubki smakowe.


Dziś przygotowałam taki nieporządny deser. Ponieważ bezy są słodkie, bardzo słodkie pozostałe składniki deseru powinny być raczej kwaskowe. Cytrynowy krem, kwaskowe owoce i domowa owocowa konfitura są idealnym ich uzupełnieniem.


Składniki (3 porcje)
krem
250g serka mascarpone
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
konfitura
maliny, borówki amerykańskie
sok z połowy cytryny
dodatkowo:
6 bezików
owoce do dekoracji (maliny, borówki, porzeczki)

więcej»

Niedzielne rodzinne obiady to dla mnie wyzwanie. Z jednej strony chciałabym, żeby były trochę inne, bardziej odświętne niż codzienne a z drugiej strony nie chcę stać w kuchni cały dzień. Niedzielne przedpołudnie to doskonały czas na rodzinny spacer albo robienie nic z książką i dobrą kawą. Staram się więc przygotować takie dania, które przy niedużym zaangażowaniu w przygotowanie gotują się same.


Dziś propozycja mojego niedzielnego dania: roladki z indyka z kremowym kozim serem i szynką dojrzewającą w sosie z dodatkiem musztardy francuskiej i koniaku. Podałam je ze szparagami z pistacjową kruszonką. Polecam, to było naprawdę pyszne.


Składniki (4 roladki)
4 spore sznycle z indyka
4 plastry szynki dojrzewającej
100g kremowego serka koziego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
czerwona papryka
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
250ml bulionu
pół cebuli
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
50ml koniaku

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony