Ostatnie komentarze
27Gru2017
godz. - 18:08

Dwuczęściowa sałatka z łososia, buraków i awokado

Share

Dziś propozycja która doskonale sprawdzi się zarówno jako danie na kolację wigilijną czy eleganckie przyjęcie sylwestrowe. Ta dwuczęściowa sałatka będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Część z łososiem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym i papryczką chili jest chrupiąca, odświeżająca i lekko kwaskowa a druga część z burakami i awokado - przyjemnie kremowa i słodka. Obie części doskonale się uzupełniają i tworzą smakowitą całość.


Składniki
część z łososiem
200g łososia wędzonego
pół jabłka
2 ogórki konserwowe
pół papryczki chili
3 łyżki szczypiorku
skórka i sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
sól, pieprz
cześć z burakami
2 upieczone buraki
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
pół awokado
sól, pieprz


Łososia, jabłko, ogórki konserwowe pokrój w jednakową kostkę i wymieszaj. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, papryczkę chili. Dopraw oliwą, sokiem i skórką z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj o odstaw do lodówki do schłodzenia. Upieczone buraki pokrój w kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Wymieszaj i zostaw do schłodzenia. Na talerzu ułóż osobno część z łososiem i osobno część z burakami. Udekoruj natką z pietruszki i kawałkami awokado.


Smacznego!


Spróbuj także
Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem
Śledź i buraki – para doskonała
Smaczne nie musi być skomplikowane.

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony